Empanadas

Ingredienser
Fyll: ½ dl rosiner 1 løk 1/3 bunt persille 200 g kjøttdeig 2 egg 1 ts paprika ½ krm pepper ½ ts salt 1 ss olivenolje evt 4-8 oliven Deig: 7 dl hvetemel ½ ts salt 125 g margarin 1 dl vann egg til pensling
Tilberedning
Hardkok eggene. Legg rosinene en stund i varmt vann. Finhakk rosinene. Finhakk løken og stek den myk i olje. Slå ca 2 ss vann i pannen og la det koke inn. Ha i kjøttet, rosinene og krydderet. La det steke mens du rører. Tilsett finhakket persille. Sett fyllet til side. Fjern steinene i oliven. Del opp de kokte eggene i skiver. Slå ovnen på 250 C. Smuldre margarin i mel og salt. Arbeid deigen med så mye vann som nødvendig for at deigen skal bli fast og smidig. Del deigen i 8 emner. Kjevle ut deigen ca 3 cm tykk. Bruk en asjett som mål til å forme empanadas. Legg 2 ss fyll, ¼ egg og litt oliven i hver av rundingene. Brett deigen sammen til en halvmåne. Trykk sammen kantene. De kan fuktes med litt kaldt vann for å sitte bedre. Pensle empanadas med sammenpisket egg. Stek empanadas til de er lysebrune, ca 10-15 minutter midt i ovnen.

Mer om emnet: Empanadas

Empanadas, en kulturell delikatesse med røtter i Sør-Amerika, har over tiden utviklet seg til en populær rett verden rundt. Navnet «empanada» stammer fra det spanske verbet «empanar», som i bokstavelig forstand betyr «å brød», men som i denne sammenhengen refererer til kunsten å pakke inn mat i et slags brød eller deig.

De første dokumenterte empanadas ble laget i Spania en gang rundt 1500-1600 tallet. I løpet av denne tiden begynte empanadas å bli inkludert i flere spanske kokebøker. Dette indikerer at retten i utgangspunktet kan være opprinnelig fra Spania, men det er i Sør-Amerika den virkelig har blomstret og utviklet seg til å bli et symbol på regionen sin kulinariske kultur.

Til tross for sine røtter har empanadas utviklet seg ut fra forskjellige regionale preferanser og tilgjengeligheten av lokale ingredienser. Den grunnleggende ideen om en empanada forblir den samme – en type fyll innpakket i en rulle eller en pose av deig – men ingrediensene og fremgangsmetodene varierer sterkt. I Chile er for eksempel empanadas ofte fylt med storfekjøtt, løk, egg og sorte oliven, mens argentinske empanadas i stedet har et fyll av hakket eller malt biff, løk, paprika, oliven og hardkokte egg. På Galicia, en region i Spania, er sjømat et populært fyll i empanadas.

Empanadas er ikke bare forskjellige i henhold til hva de er fylt med, men også i måten de lages på. De kan være enten stekt eller bakt, noe som gir forskjellige teksturer og smaker. I tillegg kan deigen lages med en rekke forskjellige ingredienser, som gir ulike konsistenser og smaker. Noen deiger er laget med mel, vann og fett, mens andre kan inneholde egg, sukker eller gjær.

Homogene eller ikke, empanadas er en favoritt for mange på grunn av deres allsidighet og evne til å ta imot nesten enhver kombinasjon av ingredienser. De passer godt til enhver anledning, fra en rask frokost til en uformell middag eller som en matbit på farten. Hyppig tilberedning på gatemarkeder og festivaler i Sør-Amerika fremhever deres popularitet og rolle som kulturell matrett i regionen.

Så neste gang du prøver en empanada, husk at det ikke bare er en deilig matbit, men også et eksempel på en rik og variert kulinarisk historie som har utviklet seg og tilpasset seg over tiden og fra region til region. Empanadas er virkelig et kulinarisk symbol, ikke bare for Sør-Amerika, men også for hele verden.

Legg igjen en kommentar