Ingredienser
3 dl. rødvin (gjerne en rimelig) 2 sjalottløk 200 gram smør litt salt og pepper
Tilberedning
Kok rødvin og finhakket løk til omlag halvparten av mengden, ta kjelen av platen og rør inn små terninger av smøret. Sausen må ikke koke mens smøret røres inn, da skiller sausen seg. Smak til med salt og pepper, og sil eventuelt sausen før servering. Passer til hvit fisk, kalkun,oksekjøtt, quorn-fileeter (vegetarisk), grillede grønnsaker m.m.

Mer om Enkel rødvinssaus

Rødvinssaus er en populær tilbehør som ofte serveres sammen med ulike kjøttretter. Selv om mange kanskje forbinder den med fine restauranter og gourmetkjøkken, kan en enkel rødvinssaus også lages hjemme, uten behov for spesiell kulinarisk ekspertise. Her er litt mer informasjon om denne deilige sausen og hvordan du kan gjøre den selv.

Å lage rødvinssaus er en relativt enkel prosess, men det krever litt tid og tålmodighet. Du starter med å lage en base ved å steke løk, hvitløk og kanskje noen urter i en kjele. Når disse ingrediensene er godt brunet, tilsetter du rødvin. Vinvalget kan variere, men en god tommelfingerregel er å velge en vin som du også ville nyte å drikke. Unngå å bruke veldig billig vin, da dette kan påvirke smaken negativt.

Når vinen er tilsatt, må blandingen kokes opp og deretter reduseres til en siruplignende konsistens. Dette stadiet i prosessen kan ta litt tid, men det er verdt å vente på fordi det er her mye av smaksdybden i sausen kommer fra. Når vinen har redusert, tilsettes kraft. Kylling- eller oksekraft er de mest vanlige valgene, men du kan også eksperimentere med andre typer kraft for å variere smaken. Kraften kokes også ned til halvparten før du tilsetter en liten klatt smør for en rik og glatt finish.

Selv om rødvinssaus kan serveres som den er etter disse trinnene, kan du også velge å tilsette flere ingredienser for å endre den endelige smaken. Du kan for eksempel tilsette litt sennep for et lite spark, sopp for en dypere, jordnær smak, eller litt fløte for en rikere og kremet konsistens. Forskjellige urter kan også tilsettes for å gi ekstra smak, vanligvis mot slutten av kokeprosessen.

Det er mange forskjellige måter å lage rødvinssaus på, og den enkleste metoden er ikke nødvendigvis den beste for alle. Noen foretrekker en mer kompleks saus med mange forskjellige smaker, mens andre foretrekker den enkle, rene smaken av rødvin og kraft. Uansett hva du foretrekker, husk at det viktigste er å eksperimentere og finne ut hva du liker best selv. Det er ingen ‘riktig’ måte å lage rødvinssaus på, så lenge du nyter det endelige resultatet.

Så neste gang du lager et kjøttmåltid, hvorfor ikke prøve å lage din egen enkle rødvinssaus? Det er en flott måte å legge til litt ekstra smak til måltidet, og hvem vet, kanskje du finner en ny favoritt!.