Ingredienser
1 ss olivenolje ½ løk 1 liten gulrot 1 boks grovhakkede tomater 1 ts tomatpuré 5-6 blader fersk basilikum (evt ½ ts tørr) 1 ts salt noen dryss svart pepper
Tilberedning
Varm oljen i en kjele. Bland løk og gulrot i mikser. Surr miksen i oljen i 2-3 minutter på middels høy varme, ikke la den bli brun. Slå oppi tomatene og resten av ingrediensene. La småkoke under lokk i 20 min. Juster eventuelt krydderene mot slutten.

Mer om emnet: Enkel tomatsaus

Å lage en enkel tomatsaus er ikke bare lett, men det gir deg også muligheten til å tilpasse smaken etter ditt eget ønske. Tomatsaus er grunnlaget for mange retter som pizza, pasta, lasagne og gryteretter. Dette grunnleggende tilbehøret kan enkelt løfte smaken til retten, spesielt hvis du tar deg tid til å tilberede det fra bunnen av.

Basisen for en enkel tomatsaus er tomat, hvitløk og olivenolje. Du kan velge hermetiske, ferske eller soltørkede tomater, alt etter sesong og smakspreferanser. Hvitløk og olivenolje tilføyer dybde og rikhet til sausen. Hvis du liker en litt søtlig smak i sausen din, er det en god idé å tilsette litt sukker. Annet tilleggsutstyr kan være løk, ferske urter som basilikum eller oregano, og krydder som salt og pepper.

En ting å huske på når du lager tomatsaus er å koke det sakte og lenge. Dette gir ingrediensene tid til å smelte sammen og utvikle sin fulle smak. Hvis du ikke har tid til å vente, kan sausen sakte kokes i en langsom komfyr over natten. En annen metode er å bruke en trykkoker, som gir samme resultatet på mye kortere tid.

Hvis du vil eksperimentere litt, kan du prøve å tilsette andre ingredienser til din enkle tomatsaus. For eksempel, chili gir litt ekstra kick, mens ost kan tilføre en deilig kremet konsistens. Noen mennesker liker også å inkludere litt rødvin eller balsamico for en ekstra dybde i smaken. Glem imidlertid ikke å smake til underveis, så du kan justere etter det du liker best.

Å lage en egen tomatsaus er absolutt verdt innsatsen. Den ferdige sausen er ofte full av smak og langt overlegen eventuelle ferdigvarianter du får kjøpt. I tillegg er det veldig givende å kunne dele en rett laget fra bunnen av, med en deilig hjemmelaget tomatsaus som høydepunkt. Så neste gang du planlegger en middag, prøv å lage en enkel tomatsaus. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er, og hvor mye det kan forbedre dine yndlingsretter.