Epleflesk og rotmos

Ingredienser
ca. 400 g røkt eller fersk flesk litt smør 2 epler i båter Mos 250 g sellerirot 250 g mandelpotet 1 dl melk salt og pepper 1 dl strimlet purre
Tilberedning
Syrlig epler, stekt flesk og smakfull mos – ikke rart at dette er en populær rett! Skrell poteter og sellerirot, og skjær i biter. Kokes myke i lettsaltet vann. Støt til mos samtidig som du sper med melken. Rør sammen. Smak til med salt og pepper. Tilsett forvellede (avrente) purrestrimler like før servering. Skjær flesket i skiver og stek dem på begge sider i litt smør i panne. De skal bli gylne og lekre. Ta dem opp. Stek eplebåtene noen minutter i fettet i pannen og ta dem opp. Stekefettet trenger vi ikke. Ha mosen midt på et fat/form og fordel epler og flesk rundt. Serveres med knekkebrød/rugbrød og vellagret ost.

Om Epleflesk og rotmos

Epleflesk og rotmos er to tradisjonelle retter som er dypt forankret i det norske kjøkken. Begge rettene er særpreget av enkelhet i forberedelsene, og de leverer en velsmakende blanding av ulike smaker og teksturer. Faktisk er de et testament til Norges gastronomiske arv, som kombinerer lokale råvarer med husholdningskunnskaper, overlevert gjennom generasjoner. Men disse to rettene har flere interessante aspekter som kanskje ikke er velkjente.

Epleflesk er en tradisjonell norsk rett som er laget ved å langtidssteke svinekjøtt og epler sammen. Det er en langsom matlagingprosess som bringer frem en unik kombinasjon av søte, sure og salte smaker. Det som mange kanskje ikke vet, er at epleflesk opprinnelig ikke inneholdt epler. Før epletrærne ble vanlige i Norge – rundt 1750-1800 – ble retten laget med annen type frukt, hovedsakelig plommer og bær.

Rotmos, på den andre siden, er også en tradisjonell norsk rett, men dens opprinnelse er vanskelig å spore. Rotmos er en kombinasjon av flere rotgrønnsaker, som gulrøtter, poteter, sellerirot, og noen ganger kålrabi, som er kokt og deretter most sammen. Det antas at rotmos ble utviklet som en måte å utnytte hele høsten før vintrene, da fersk mat var vanskelig å få tak i. Men det er ikke bare en høstrett, rotmos kan nytes hele året rundt.

Epleflesk serveres ofte med rotmos, som utgjør en fantastisk blanding av sødme fra epler og den jordnære smaken av rotgrønnsaker. Begge rettene kan tilberedes med variasjoner – noen setter inn litt medisterpølse i epleflesket, mens andre gjerne blander rødbeter inn i rotmosen for en mer jordnær og søt smak.

For å lage disse rettene, er det viktig å velge riktig type epler og grønnsaker. Sure epler, som Gravenstein eller Aroma, er best for epleflesk, da de gir en fin kontrast til det salte kjøttet. For rotmos, er det best å velge en blanding av rotgrønnsaker for å få en rik, dyp smak. Poteter gir en kremet tekstur, mens gulrøtter og kålrabi gir litt sødme.

Så neste gang du planlegger en varm høstmiddag, husk disse to tradisjonelle norske rettene. Epleflesk og rotmos er ikke bare enkelt å tilberede, men også næringsrike og mettende. Tilbered dem slik bestemor skulle ha gjort, og nyt et stykke norsk matkultur rett på bordet ditt.

Legg igjen en kommentar