En overvektig vegetarianer er i tvil om hvilken kategori hun skal plassere linser i. Hun spør: Jeg er vegetarianer og skal slanke meg. Jeg synes etter hvert at jeg har fått rimelig greie på det med fordelingen av proteiner og karbohydrater når man skal slanke seg. Men jeg blir ikke klok på det med linser. Noen bøker anbefaler varmt linser som en god proteinkilde. Andre bøker kategoriserer linser som karbohydrater. Så nå vet jeg ikke hvordan jeg skal forholde meg til linser når jeg nå er en overvektig vegetarianer som bare vil slanke seg litt. Kan jeg spise linser med god samvittighet som en proteinkilden eller skal jeg være varsom med linser og putte dem i karbohydratavdelingen i forbindelse med vekttap? Svar:
Tre typer linser

Tre typer linser

Bønner og linser er kjent for å inneholde en stor mengde protein av høy kvalitet. Men linser inneholder også relativt mange kalorier pr. 100 gr (360 kcal) Av den grunn bør du skjære ned på mengden når du vil slanke deg. Spis dem heller som tilbehør eller i en salat, ikke som hovedingrediens på tallerkenen. Les også: Hvordan få i seg nok protein? Det er også andre proteinkilder Når man er vegetarianer er det viktig å få proteiner som inneholder de essensielle aminosyrene som kroppen ikke selv kan danne. Og ettersom kjøtt og fisker er utelukket er det viktig å få aminosyrene gjennom annen mat. Her er linser en glimrende kilde. Men også egg, soyaprodukter og proteinpasta er gode kilder til protein. Ikke mange tenker på at linser inneholder nesten dobbelt så mange karbohydrater som protein pr. 100 gr. For eksempel inneholder røde tørkede linser 52,3 gr. karbohydrater og 27,3 gr. protein pr. 100. g. De påvirker insulinnivået forskjellig Det høye innholdet av karbohydrater i linser er som utgangspunkt ikke forenelig med at du gjerne vil utelukke karbohydrater i form at stivelse fra kosten din, eller hvis du følger en LCHF kur. Med disse kurene gjelder det blant annet å holde blodsukkeret så stabilt som mulig slik at insulinproduksjonen normaliseres og karbohydratene ikke lagres som fett. For å holde rede på hvilke matvarer som påvirker blodsukkere  kan den glykemiske indeks (GI) og den glykemiske load (GL) være en hjelp. GI er et uttrykk for hvor raskt blodsukkeret stiger ved et inntak av 50 gr. karbohydrat fra en gitt matvare. Referanseverdien er 100. GL er regnet ut fra ut innholdet av karbohydrat i en porsjon ganger med det GI. Dermed får man et uttrykk for hvordan karbohydratene i matvarene påvirker blodsukkeret relatert til den mengden man spiser. Man kan altså ha en matvare med en høy GI og en lav GL. For eksempel har gulrøtter en GI på 72 men en GL på ca. 5. Man kan altså ikke bare basere slankekuren sin på GI verdier, men må ta med GL i betraktningen. Da linser har en relativt lav GI på 29 og også en lav GL på 14 kan man mene at linser kan inngå i slankekuren din.

Mer om: Er linser protein eller karbohydrat?

Linser er faktisk begge deler – både protein og karbohydrat. Når vi ser nærmere på næringsinnholdet i linser, vil vi oppdage at de inneholder en imponerende mengde av begge disse næringsstoffene, hvilket gjør dem svært vanskelige å plassere i bare én ernæringskategori. Dette er nettopp hvorfor mange kostholdseksperter betrakter linser som en svært allsidig matvare.

Når det kommer til protein, er linser en utmerket kilde. 100 gram kokte linser kan inneholde opptil 9 gram protein. Dette er spesielt viktig for vegetarianere og veganere som kan streve med å få i seg nok protein fra andre kilder. Proteinene i linser er dessverre ikke fullstendige, det vil si at de mangler en eller flere essensielle aminosyrer, men dette problemet kan løses ved å kombinere linser med andre proteinkilder.

På den annen side har linser også høye nivåer av karbohydrater. 100 gram kokte linser inneholder omtrent 20 gram karbohydrater. Disse karbohydratene kommer hovedsakelig i form av komplekse karbohydrater, som fordøyes sakte og gir en stabil energikilde. Dette gjør linser egnet for de som ønsker å opprettholde stabile blodsukkernivåer og oppnå metthetsfølelse.

Fordi linser tilbyr både protein og karbohydrater, kan de passe godt inn i mange ulike typer dietter og kostholdsplaner. Det er viktig å merke seg at til tross for deres høye protein- og karbohydratinnhold, er linser også lave i fett og rike på fiber, som er essensielt for god fordøyelseshelse.

Til syvende og sist, er linser både en proteinkilde og en kilde til karbohydrater. Men de gir også et stort utvalg av andre næringsstoffer, fra fiber og mineraler til vitaminer. Dette gjør dem til et ernæringsmessig kraftsenter som kan gi en rekke helsefordeler når de inkluderes i et balansert kosthold.