Erter, kjøtt og flesk

Ingredienser
3.5 dl gule erter 1.5 l vann 1 kg blandet salt kjøtt / flesk med ben (800g uten ben) for eksempel: 300-400 g svineknoke eller flesk 300-400 g salt fårekjøtt 300-400 g salt storfekjøtt 1 løk 2-3 hele nellik (kan sløyfes) 2 gulrøtter 1 ss mykt smør 1 ss hvetemel salt grovmalt pepper evt. litt sukker
Tilberedning
Legg ertene i bløt natten over. Er kjøttet for salt, bør det vannes litt ut. Sil bløtevannet fra ertene. Ha over i en kasserolle, tilsett nytt vann, kok opp og skum godt. Legg i saltet flesk og kjøtt. Stikk nellik i løken og legg løken hel i gryten med erter og kjøtt og tilsett tørket timian. Kok opp og la retten trekke i 1 – 1 1/2 time til kjøttet er mørt og ertene kokt. Grønnsaker får trekke med de siste 15-20 min. Mens erter og kjøtt koker, rør sammen smør og mel. Ta opp kjøtt, løk og grønnsaker. Rør smør og melblandingen inn i ertene og kok opp under omrøring. Ta nellik ut av løken, finhakk løken og ha den i gryten med erter. La alt småkoke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper og ev litt sukker. Skjær flesk og kjøtt i skiver og anrett på serveringsfat sammen med grønnsaker i skiver og erter. Server med kokte poteter eller raspeball, flatbrød og ev sennep.

Om Erter, kjøtt og flesk

Erter, kjøtt og flesk er en tradisjonell norsk rett som er dypt rotfestet i landets kulinariske historie. Denne retten er en del av det store spekteret av husmannskost, og er kjent for sin rike, fulle smak og næringsverdi.

Erter, kjøtt og flesk er en enkel rett å lage, og dens hovedingredienser er nettopp erter, forskjellige typer kjøtt og flesk. En spesiell variant av denne retten bruker saltet og røkt kjøtt, som gir en unik smak til retten. Tillagingen av «Erter, kjøtt og flesk» krever tid da ertene må bløtlegges over natten og koktelenget. Kjøtt og flesk tilsettes mot slutten av koketiden for å beholde sin smak og tekstur.

Denne retten er ofte servert på kalde vinterdager, da dens varmende og hjertevarmende egenskaper kan gi trøst mot det bitende kalde været. Den tradisjonelle serveringsmåten av «Erter, kjøtt og flesk» er med flatbrød eller lefse på siden, og en god dæsj sennep for å fremheve smakene.

Erter, kjøtt og flesk har også en interessant historie. Den ble ofte servert på gårdene i gamle dager, da alle ingrediensene lett kunne dyrkes eller oppdrettes lokalt. I tillegg var retten en praktisk måte å bruke opp rester på, da man kunne inkludere ethvert stykke kjøtt eller flesk man hadde til overs. Dette gjør «Erter, kjøtt og flesk»-retten til et flott eksempel på bærekraftig matlaging.

Til tross for at «Erter, kjøtt og flesk» er en tradisjonell rett, har den fortsatt en plass i moderne norsk matlaging. Flere kjente norske kokker har tatt denne tradisjonelle retten og gitt den en moderne vri, enten ved å variere ingrediensene eller tilberedningsmetoden. Dette viser at selv om Norge har utviklet seg, er det fortsatt plass til tradisjonelle retter som «Erter, kjøtt og flesk» i landets kulinariske landskap.

Så, neste gang du har lyst på en hjertevarmende og næringsrik måltid, prøv «Erter, kjøtt og flesk». Denne retten vil ikke bare mette din sult, men også gi deg en smak av det norske kjøkkenets rike historie og kultur.

Legg igjen en kommentar