Esterhazy-rostbraten

Ingredienser
4 skiver entrecôte eller yttrefillet (minst 1 cm tykke, à ca 180 g) salt og pepper fra kvern 2 løk Suppegrønnsaker gulrot kålrot hodekål squash purre smør 1 ss hvetemel 1/2 ss paprikapulver 2 1/2 dl god kraft 1 beger seterrømme kapers litt sitronsaft
Tilberedning
Salte og pepre kjøttskivene. Skrell løk og finhakk. Skrell og rens grønnsakene og skjær dem i staver (ikke for tykke). Får trekke seg ganske møre i smør i panne (i to omganger) sammen med løkhakk, ca 5 minutter per omgang. Brun smør i pannen. Trykk den ene siden av kjøttskivene ned i krydret hvetemel. Legg den først ned i pannen. Stekes ca 3 minutter på hver side – sammen med paprika. Hell på kraft og rømme og la alt få surre godt sammen. Tilsett grønnsakene også. Smak til med salt, pepper og sitron. Dryss over kapers og server. Serveres med kokte eller ovnsstekte poteter med mye grønt på.

Om Esterhazy-rostbraten

Esterhazy-rostbraten er et velsmakende måltid fra Østerrike med en rik historie tilbake til 19. århundre. Tradisjonelt er den laget med oksekjøtt, men dagens versjoner har også endret seg med kulinariske trender og regionale variasjoner. På tross av variasjonene, er det et par kjerneingredienser og tilberedningsmetoder som har stått tidenes prøve.

Rostbraten henviser til brystet av kjøttet, en populær del for steking. Det som virkelig definerer Esterhazy-rostbraten, er de særegne elementene i tilberedningen og serveringen. Kjøttet marineres typisk i en blanding av hvitvin, eddik, gulrøtter, løk, selleri, hvitløk, nellik, pepperkorn, laurbærblad og timian. Etter marinering stekes kjøttet i en ovn til det er kokt til ønsket nivå av gjennomsteking. Det som virkelig skiller Esterhazys fra andre steker, er den overdådige sausen som serveres med den.

Sausen er en oppvisning i kreatjonskunsten og er det som virkelig definerer Esterhazy Rostbraten. Den inneholder de resterende marinadejuicene fra tilberedningen av kjøttet, konditorfarge, melk og fløte. Etter å ha blandet sammen alle ingrediensene, kokes sausen til den tykner til en kremet, fyldig substans. Denne sausen serveres over steken, som oftest med poteter som tilbehør, men noen ganger også med nudler eller ris.

Men hvor kommer navnet Esterhazy-rostbrat fra? Det sosiale livet i Østerrike på 1800-tallet var preget av en kjærlighet til mat og fest, og de adlige Esterhazy-familiene var kjent for sine overdådige feiringer. Det sies at denne måten å tilberede rostbraten på var en favoritt blant familiemedlemmene, og slik fikk den sin tittel. Imidlertid er det ingen konkrete bevis for denne teorien.

Til tross for at opprinnelsen til navnet er uklart, er det ingen tvil om at Esterhazy-rostbraten representerer en tid i Østerrikisk historie da matlaging ble sett på som en kunstform. Den oppfinnsomme bruken av forskjellige ingredienser og tilberedningsteknikker gjenspeiler den kulturelle rikdommen på den tiden, og selv om steken har utviklet seg gjennom årene, har dens kapasitet til å fornemme smaksløkene fortsatt uendret.

Neste gang du ønsker å prøve noe nytt, anbefales det å gi Esterhazy-rostbraten et forsøk. Ikke bare vil du få en utsøkt tallerken, men du vil også få en smak av Østerriks historie og kultur, som har bidratt til å forme dens unike kulinariske landskap.

Legg igjen en kommentar