Fagioli Al Forno

Ingredienser
300 g voksbønner 300 g grønne bønner (som aspargesbønner) 1 bunt fersk løk (eller 2 store løk) 250 g cherrytomater 100 g revet edamerost 50 g revet parmesan 3 dl kremfløte basilikum salt pepper
Tilberedning
Del gjerne bønnene i biter. Skrell løk og skjær i båter/biter. Ha bønner og løk i lettsaltet kokende vann, noen minutter til de begynner å mykne. La renne av. Legges i en smurt, ildfast form. Del tomatene i to og fordel dem over. Smelt edamerosten i fløten i en kjele. Helles over grønnsakene. Dryss på parmesan til slutt, og sett formen inn i 200 gr varm ovn. Det tar 15–20 minutters tid.

Om Fagioli Al Forno

«Fagioli Al Forno» er en tradisjonell italiensk rett som oversettes til «stekte bønner». Det er en rett fra det italienske kjøkkenet som er verdsatt for sin rike smak og enkle tilberedning. Men ukjent for mange, har «Fagioli Al Forno» en fascinerende historie og variasjon i oppskrifter som varierer med regionene i Italia.

I Toscana, for eksempel, blir «Fagioli Al Forno» tilberedt med cannellini bønner som de viktigste ingrediensene. Cannellini bønner, også kalt «hvit kidneybønne» på grunn av sin farge og form, gir denne retten en mild, nøtteaktig smak. I denne regionen blir bønnene typisk langsomt stekt i ovnen i en leiregryte kalt en «fiasco». Denne kokestilen er kjent for å fremme bønnenes naturlige smak og gir retten et unikt preg.

I sammenligning, i sør-Italia, spesielt i regionen Napoli, blir «Fagioli Al Forno» noen ganger laget med borlotti bønner, også kjent som «Italian Cranberry bønner». Disse bønnene er kjent for å ha et sterkt, søtt og nøtteaktig preg som gir retten en dypere smakprofil. Også, i stedet for å bli stekt i en leiregryte, kan bønnene bli kokt i en spesiell jernpanne kalt «padella».

En annen interessant detalj om «Fagioli Al Forno» er bruken av forskjellige krydder og tilsetningsstoffer avhengig av regionen. Mens noen foretrekker å tilsette tomat og løk for en mer robust smak, velger andre å bruke hvitløk og salvie for en mer subtil, urteaktig touch. Noen kan til og med bruke litt vin til bønnene for å gi dem enda mer dybde.

Til tross for disse variasjonene i tilberedning og ingredienser, har «Fagioli Al Forno» en del fellesnevnere: enkelhet i tilberedningen, rikholdig smak, og naturligvis bruken av bønner som hovedingrediens. Disse aspektene har bidratt til at retten har forblitt populær gjennom århundrene, både i hjemmekjøkken og på restaurantmenyer.

I sum er «Fagioli Al Forno» mer enn bare «stekte bønner». Det er retten med en rik historie og regionale variasjoner som gjør det til en kulinarisk skatt i det italienske kjøkkenet. Fra Toscanas cannellini bønner stekt i en leiregryte, til Napoli’s borlotti bønner stekt i en jernpanne, «Fagioli Al Forno» tilbyr en innbydende introduksjon til Italias regionale smaker og matkultur.

Legg igjen en kommentar