Ingredienser
300 g biffkjøtt i strimler 1/2 glass syltet jalapenos med kraft 1 løk 1 rød paprika 3 ss ferdig salsa 2 ss olje ca. 6 hvetetortillas 1 boks guacamole (avokadodip) 1/2 boks bønner meksikanske ca. 1 dl rømme 1 glass salsa
Tilberedning
1. Mariner biffstrimlene i jalapeno med kraften i ca. 30 minutter. 2. Sil kraften av kjøttet og brun det i varm stekepanne sammen med strimlet løk og paprika og noen jalapeno i ca. 5 minutter. Rør inn salsaen. 3. Fyll varme tortilla med kjøttblandingen, guakamole, varme bønner, rømme og litt salsa. Brettes som en konvolutt.

Mer om Fajitas

Fajitas er en populær rett som stammer fra meksikansk mat, mer spesifikt fra regionen Texas-Mexico, en region kjent for sin rike og varierte kulinariske arv. Navnet «fajita» kommer fra spansk og betyr «liten beltestrip», en beskrivelse som passer godt med den tradisjonelle presentasjonen av retten, med tynne strimler av grillet kjøtt servert på en varm tortilla.

Fajitas er først og fremst kjent som en biffrett. Den tradisjonelle versjonen bruker skirt steak, en spesiell del av dyret som er kjent for sin smak. Kjøttet blir vanligvis marinert i en blanding av limejuice, olje og krydder, før det blir grillet til perfeksjon. I moderne varianter av fajitas kan du også finne kylling, reker, svinekjøtt og til og med vegetariske alternativer som grønnsaker og bønner.

Når vi snakker om fajitas, kan vi ikke glemme tilbehøret og ekstrautstyret, som virkelig gir denne retten liv. Tradisjonelt blir fajitas servert med en rekke tillegg, inkludert grillet løk og paprika, guacamole, rømme, fersk koriander, salsa og revet ost. Det er vanlig å servere fajitas på en varm støpejernspanne sammen med tortillaer, slik at man kan lage sin egen «wrap».

Fajitas har på slutten av det 20. århundre spredt seg verden rundt og er blitt en favoritt i mange land, også i Norge. På grunn av sin allsidighet og det faktum at det er en rett som gjestene kan tilpasse etter egne ønsker, er den ofte å finne på menyen i mange typer restauranter, fra meksikanske spisesteder til mer globalt orienterte serveringssteder.

En interessant ting å merke seg om fajitas er dens evolusjon. Selv om det opprinnelig var en biffrett, har moderne tolkninger av fajitas omfavnet en rekke ingredienser. Det er nå ganske vanlig å se «fajitas» som inkluderer fisk, tofu eller et utall forskjellige typer grønnsaker. Dette gjenspeiler både den økende etterspørselen etter mer varierte dietter, samt fajitas sin grunnleggende appell – det er en enkel, men smakfull rett, som inviterer til eksperimentering og tilpasning.

I dag kan du finne fajitas i den tradisjonelle meksikanske stilen, men også tilpasset lokale smaker og ingredienser. Det er en av de rettene som virkelig har klart å krysse kulturelle og geografiske grenser, og har funnet sin plass i hjertene (og magene) til folk over hele verden. Fajitas er mer enn bare en rett – det er en kulinarisk reise som bringer folk sammen gjennom felles nytelse av mat.