Falafel

Ingredienser:

2 store kopper tørre kikerter bløtlagt over natta 3 fedd hvitløk 1/2 kopp hakket gressløk 1/2 teskje Kummin ( ligner karve, cumin på engelsk ) 1/2 teskje Tumeric ( husker ikke norsk navn ) 1/4 teskje cayennepepper 1 teskje salt 1 teskje svart pepper 2 egg 3 spiseskjeer mel

Tilberedning:

Kjør kikertene i en hurtigmikser ( dette kan bråke en del) Bland resten av ingrediensene i og kjør litt i mikseren, la det stå kaldt i ca. en halvtime i kjøleskapet. Det skal være en ganske fast deig, hvis den er for tynn så tilsett litt mere mel. Form til små boller med en teskje og stek i rikelige olivenolje. Fyll i pitabrød med: Falafel, issalat, hakket løk, tomater og følgende saus: Yogurt Saus Naturel yogurt hakket hvitløk hakkede mynteblader sitronsaft finhakket gressløk finhakket persille kummin, tabasco, salt Ingen mål her. Oppskriftene er hentet fra hukommelsen og noen andre forslag på nettet.

Mer om Falafel

Falafel er en berømt næringsrik matrett, ofte oppfattet som vegetarisk eller veganerets alternativ til kjøttretter. Hovedingrediensene i falafel er kikerter eller fava-bønner, tilsatt en blanding av urter, krydder og løk. Disse blandingene blir så formet til kuler eller flate patties, og deretter dypt stekt til de er gyldenbrune. Selv om det kan virke ganske enkelt på overflaten, er historien og kulturelle betydningen av falafel en spennende kaninbrønn å dykke inn i.

Falafel, som vi kjenner det i dag, er ofte forbundet med Midtøsten, men rettens nøyaktige opprinnelse er omdiskutert. Noen mener at det stammer fra oldtidens Egypt, mens andre hevder at det kan ha sin opprinnelse i India. Uansett opprinnelsessted, blir falafel nå nytes av mennesker over hele verden for sin herlige smak og tekstur.

Tradisjonelt serveres falafel i pita eller flatbrød, med salat, pickles, og tahini-saus. Men da det tok roten utenfor Midtøsten, har det blitt mange kreative tilpasninger av hvordan man kan nyte falafel. Noen ganger er det lagt til pastaretter, supper og salater. I noen kulturer brukes det til og med som topping på pizza eller i sandwicher. Det er også vanlig å se det brukt i et utvalg av «fusion» matvarer, som kombinerer elementer av forskjellige kulinariske tradisjoner.

En interessant utvikling i moderne tider er bruken av falafel i utviklingen av nye matprodukter. Selv om metoden for å lage falafel har vært ganske standard gjennom årene, med utviklingen av teknologi har det blitt mulig å lage modifiserte versjoner av falafel, tilpasset ernærings- eller diettbehov. For eksempel har det blitt introdusert glutenfri, lavkalori og organiske varianter av falafel på markedet, i takt med økt oppmerksomhet rundt sunn mat og kosthold.

På tross av fremveksten av nye produkter, er den tradisjonelle falafel fortsetter å være populært over hele verden. Folket i Midtøsten, spesielt i områder som Israel, Libanon og Egypt, betrakter falafel som en nasjonal skatt, og noen vil gå så langt for å si at det er en del av deres nasjonale identitet. Det er nok av herlighet i en smaksrik falafel-patty, dypt stekt til perfeksjon og pakket inn i et mykt flatbrød, sammen med deilige grønnsaker og en terte tahini-saus.

Fra en historisk vegetarisk delikatesse til en global matikon, har falafel vist at det har evnen til å tilpasse seg og vokse med tiden. Even om oppskriften kan variere noe mellom forskjellige regioner og kulturer, er essensen av retten – en næringsrik og smaksrik matbit laget av enkle og rimelige ingredienser – universell. Falafel er et bevis på at god mat er god mat, uavhengig av geografisk opprinnelse eller kulturell kontekst.

Legg igjen en kommentar