100 g smør
3 ½ dl melk
1 pk (50 g) gjær
100 g sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
ca. 500 g hvetemel
Forslag til fyll 1:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
Mandelfyll 2:
100 g mandler
100 g sukker eller melis
ca. 2 ss vann
eller ferdig kransekakemasse
Vaniljekrem 3:
Ferdig vaniljekrem
Sjokolade 4:
biter av kokesjokolade
egg til pensling
I stekeovnen: 220°C, ca. 12 min. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt. Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, kardemomme og mel. Elt sammen til en lett og smidig deig. Hold eventuelt av noe mel. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 30 min. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate, eller sett bollene tett inntil hverandre som en krans. Hvis du vil fylle bollene med
mandelmasse males mandlene og bland i melis/sukker og vann. Det blir en fast masse. Klem bollene litt flate og legg ca. 1 ts mandelmasse midt på deigen. Trekk deigen opp rundt fyllet og snurr deigen sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten. Vil du fylle bollene med
vaniljekrem trykkes bollene litt flate og legg på ca. 1 ts ferdig vaniljekrem midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten. Det samme gjøres hvis du vil ha
sjokoladefyll. Legg en sjokoladebit på bolledeigen og trekk deigen rundt. Sett bollene til heving på lunt sted under plast 20 – 30 min. Pensle bollene med sammenvispet egg før steking. Avkjøl bollene på rist. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølt. Skjær toppen av bollene og sprøyt eller legg på vispet krem. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.