Ingredienser

1/2 l kald melk (jeg bruker lettmelk)
1/2 l varmt vann
250 g kaldt smør
150 g sukker
2 egg
50 g tørrgjær ( 100 g fersk gjær)
3 ts malt kardemomme (kan sløyfes)
ca. 2 kg siktet hvetemel

Tilberedning

Varm opp vannet i en kjele til ganske varmt. Hell den kalde melken i vannet, og tilsett sukker, sammenvispet egg, kardemomme og smør (i litt grove biter). Ta av litt væske og rør gjæra ut i denne før du heller tilbake i resten av røra. Rør forsiktig i væsken til smøret er på vei til å smelte helt, men fortsatt er litt klumpete (dette med at smøret er litt klumpete gjør deigen bedre, spør meg ikke hvorfor).
Bland i mel. Ikke ta i alt på en gang, men bland i litt og litt, slik at du har kontroll på at deigen ikke blir for kompakt. Elt deigen lenge (i maskin 6 min., for hånd minst dobbelt så lenge).
Dekk deigen til, og la den heve til godt og vel dobbel størrelse. Elt den om, del opp i emner og trill boller som settes på bakeplate. Dekk til og ta deg god tid til etterheving, de skal ese skikkelig!
Om ønskelig; pensle med melk eller sammenvispet egg.
Stek midt i ovnen på 225-250 grader celsius i 5-10 min. Her må du tilpasse ifht hvor varm ovn du har. Pass på som en smed! Bollene er ferdige når de begynner å bli gyldne nederst, begynner å bli urovekkende mørke på toppen, men fremdeles er lyse på midten.
Avkjøles på rist. Deles, fylles etc.

Jeg bruker samme oppskrift til rosinboller, hvor jeg tilsetter rosinene etter halvgått elting og lar dem elte/heve med. Dette gir for det første veldig mye rosinsmak, og for det andre booster det hevingen skikkelig!