Flere lider av melkeallergi
Det er også en del mennesker som nyter melken uten problemer. Melk kan være en fettfattig proteinkilde med viktige mineraler. Selv om noen melkemotstandere mener at vi alle i en tidlig alder mister evnen til å produsere laktase og at vi derfor ikke kan bryte ned melkens laktose er det ikke alle som merker så mye til det. Men hvis du plages med tett nese, hyppige forkjølelser, acne eller uforklarlig tretthet kan du vurdere å prøve av en de fem alternativene til melk. Verken tennene dine eller knoklene dine vil lide hvis du kaster melken ut av huset. Hvis melk ikke gir deg problemer kan du jo nøye deg med å prøve oppskriftene hvis smaken av kumelk blir for forutsigbar og kjedelig.Nøttemelk er et enkelt alternativ til kumelk

Cashewmelk
Cashewnøtter er rike på magnesium, fosfor, sink og jern. En kopp usaltede cashewnøtter blendes med fire kopper vann, to utsteinede dadler eller et par spiseskjeer honning/agavesirup. Tilsett eventuelt bittelitt havsalt og et par teskjeer vaniljeekstrakt. Blend ved høy fart og sil blandingen gjennom en nøttemelkepose. Lagre nøtterestene i posen til for eksempel bakverk.Solsikkemelk
Solsikkefrø er fylt med blant annet E-vitamin, selen, magnesium og viktige antioksidanter. Blend en kopp solsikkefrø med tre kopper vann, en spiseskje upasteurisert honning, agavesirup eller en utsteinet daddel. Bittelitt havsalt og en teskje vaniljeekstrakt kan tilsettes. Sil den kremete melken gjennom en nøttemelkepose og oppbevar melken i en lufttett beholder i kjøleskapet. Holbarhet: Maks. fire dager.Gresskarkjernemelk
Gresskarkjerner er rike på K-vitaminer, fosfor, sink, magnesium, og kjernene skal også bidra til å minske den dårlige kolesterolen og en bedring av prostatafunksjonen samt styrke immunforsvaret. En kopp gresskarkjerner blendes ved høy fart med 2½ – 3 kopper vann, to eller tre utsteinede dadler, en teskje vaniljeekstrakt og en knivspiss havsalt. Bruk nøttemelkeposen. Gresskarkjernemelken din kan holde seg i kjøleskapet i en lufttett beholder i tre til fire dager.Mandelmelk
Mandelmelk kan smake som flytende marsipan så det er ikke alt den er like velegnet til. Til gjengjeld er den blant annet rik på kalsium, E-vitaminer og antioksidanter og den kan holde seg i kjøleskapet i tre til fire dager. Blend en kopp smettete mandler med tre kopper vann, to utsteinede dadler, en teskje vaniljeekstrakt og en knivspiss havsalt. Bruk til slutt en nøttemelkepose.Hampmelk
Hampfrø er ekstremt sunne, men ikke så vanlige i dagligvarehandelen. Du kan imidlertid vanligvis kjøpe dem i helsekostforretninger. De er fylt med omega- 3, aminosyrer, kalsium, A-, E- og D-vitaminer, B12 og folsyre. En kopp hampfrø blendes med tre kopper vann, fire utsteinede dadler, en teskje vaniljeekstrakt og en knivspiss havsalt. Blend til du får en kremet konsistens og bruk nøttemelkepose.Mer om: Fem smakfulle alternativer til melk
Er du laktoseintolerant, veganer, eller bare på jakt etter en forfriskende forandring til den vanlige melken? Det finnes en rekke smakfulle alternativer til melk i markedet i dag. Her er en titt på fem slike alternativer som er bra for helsen vår, og samtidig kan berike smaksløkene våre.
Mandelmelk er en herlig erstatning til melk. Den har en søt og nøttaktig smak som kan berike både søt og salt mat. Mandelmelk er rik på vitamin E, et antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler, og har også lavt sukkerinnhold.
Soyamelk er nok et plantebasert alternativ til melk med et proteininnhold som tilsvarer det i kumelk. Den egner seg spesielt i matlaging på grunn av sin kremete tekstur og litt søtlige smak. I tillegg er soyamelk en fantastisk kilde til vitamin B12 og D.
Rismelk, med sin lette tekstur og mildt søte smak, gir en forfriskende forandring for dem som er allergiske mot nøtter og soya. Selv om den ikke er en god kilde til protein, supplerer rismelk kostholdet ditt med essensielle næringsstoffer som kalsium og vitamin D.
Havremelk er et populært valg de siste årene, spesielt blant kaffeelskere. Dens naturlige søthet og fyldige tekstur gjør havremelk til en ideell ingrediens for lattes. Havremelk er et høyt fiber-alternativ, bra for hjerte- og tarmhelsen.
Til slutt er det kokosmelk. Med dens kremet konsistens og tropisk smak, er kokosmelk en fin måte å legge til litt eksotisk touch på dine retter. Den er også en flott kilde til jern, kalium og andre verdifulle mineraler.
Valget av melkealternativer avhenger av din unike smak og helsebehov. Prøv forskjellige typer og finn det alternativet som passer best for deg.