Det har blitt mer vanlig å velge bort melken. Men hva skal du da helle på havregrynene? Vi presenterer fem gode alternativer.

Flere og flere setter spørsmålstegn ved melkens gode egenskaper. Vi har alle vokst opp med offisielle anbefalinger som lovpriser melken som en uunnværlig del av en sunn og variert kost. Men hvis du ser på melkens bestanddeler er det lett å se at de gode ingrediensene kan finnes i andre matvarer. F.eks. er grønne grønnsaker, bønner, nøtter og frø langt mer effektive kilder til kalsium enn melk.

Flere lider av melkeallergi

Det er også en del mennesker som nyter melken uten problemer. Melk kan være en fettfattig proteinkilde med viktige mineraler. Selv om noen melkemotstandere mener at vi alle i en tidlig alder mister evnen til å produsere laktase og at vi derfor ikke kan bryte ned melkens laktose er det ikke alle som merker så mye til det. Men hvis du plages med tett nese, hyppige forkjølelser, acne eller uforklarlig tretthet kan du vurdere å prøve av en de fem alternativene til melk. Verken tennene dine eller knoklene dine vil lide hvis du kaster melken ut av huset.

Hvis melk ikke gir deg problemer kan du jo nøye deg med å prøve oppskriftene hvis smaken av kumelk blir for forutsigbar og kjedelig.

Nøttemelk er et enkelt alternativ til kumelk

melkDet er lett. Det krever bare en sterk blender som kan kjøres raskt og en nøttemelkepose som melken kan moses gjennom til slutt. Det vil alltid være noen nøtterester, og nøttemelkeposen kan kjøpes flere steder på nettet.

Legg gjerne frøene og nøttene i bløt et døgns tid før du lager nøttemelken. På den måten kan tanninene som gjør nøtter harde ved fordøyelsen trekkes ut.

Cashewmelk

Cashewnøtter er rike på magnesium, fosfor, sink og jern.

En kopp usaltede cashewnøtter blendes med fire kopper vann, to utsteinede dadler eller et par spiseskjeer honning/agavesirup. Tilsett eventuelt bittelitt havsalt og et par teskjeer vaniljeekstrakt. Blend ved høy fart og sil blandingen gjennom en nøttemelkepose. Lagre nøtterestene i posen til for eksempel bakverk.

Solsikkemelk

Solsikkefrø er fylt med blant annet E-vitamin, selen, magnesium og viktige antioksidanter.

Blend en kopp solsikkefrø med tre kopper vann, en spiseskje upasteurisert honning, agavesirup eller en utsteinet daddel. Bittelitt havsalt og en teskje vaniljeekstrakt kan tilsettes. Sil den kremete melken gjennom en nøttemelkepose og oppbevar melken i en lufttett beholder i kjøleskapet. Holbarhet: Maks. fire dager.

Gresskarkjernemelk

Gresskarkjerner er rike på K-vitaminer, fosfor, sink, magnesium, og kjernene skal også bidra til å minske den dårlige kolesterolen og en bedring av prostatafunksjonen samt styrke immunforsvaret.

En kopp gresskarkjerner blendes ved høy fart med 2½ – 3 kopper vann, to eller tre utsteinede dadler, en teskje vaniljeekstrakt og en knivspiss havsalt. Bruk nøttemelkeposen. Gresskarkjernemelken din kan holde seg i kjøleskapet i en lufttett beholder i tre til fire dager.

Mandelmelk

Mandelmelk kan smake som flytende marsipan så det er ikke alt den er like velegnet til. Til gjengjeld er den blant annet rik på kalsium, E-vitaminer og antioksidanter og den kan holde seg i kjøleskapet i tre til fire dager.

Blend en kopp smettete mandler med tre kopper vann, to utsteinede dadler, en teskje vaniljeekstrakt og en knivspiss havsalt. Bruk til slutt en nøttemelkepose.

Hampmelk

Hampfrø er ekstremt sunne, men ikke så vanlige i dagligvarehandelen. Du kan imidlertid vanligvis kjøpe dem i helsekostforretninger. De er fylt med omega- 3, aminosyrer, kalsium, A-, E- og D-vitaminer, B12 og folsyre.

En kopp hampfrø blendes med tre kopper vann, fire utsteinede dadler, en teskje vaniljeekstrakt og en knivspiss havsalt. Blend til du får en kremet konsistens og bruk nøttemelkepose.