I enkelte deler av verden er rå fisk å anse som en delikatesse, og som med det meste annet av mat, er det ønskelig med så ferske råvarer som mulig. Dog er det kanskje noe i overkant, at det enkelte steder, serveres fisk som er så fersk, at den ikke en gang er død.

Ja, du leste riktig. Fisken serveres enten i en fritystekt utgave, eller tilnærmet rå, bare så vidt snudd i stekepannen for å få den rette konstistensen i skinnet. I begge tilfeller tilberedes fisken levende, men i motsetning til den fritystekte som dør umiddelbart i frityren, kan den stekepannestekte faktisk leve seg gjennom hele måltidet.

Grunnen til dette er at fisken ikke har noen vitale organer i fiskekjøttet, som følgelig kan fortæres uten at fisken dør av det. Om fisken kjenner smerte under måltidet er det delte meninger om, men ferskere blir det neppe. Imidlertid er slike retter nå flere steder forbudt å servere, ikke minst på grunn av hygieneaspektet og faren for at den inneholder levende parasitter som kan være skadelige for mennesker.