Ingredienser

350 g makaroni
1 løk
4 gulrøtter
2 ss olivenolje
ca. 1 ½ l vann
800 g lettsaltet torsk
40-50 g smør
2 ss hvetemel
1 dl melk
2 egg
50 g revet ost
salt og pepper
ca. 1 ½ dl brødkrumme eller strøkavring
rømme til servering

Tilberedning

Sett stekeovnen på 225 grader. Kok makaronien etter anvisning på pakka i godt saltet vann. Når det er ferdigkokt, heller du den over i et dørslag og lar den renne av.

Rens løken og finhakk den. Skrell gulrøttene og skjær dem i terninger på ca. ½ x ½ cm. Ha løk og gulrot i en ganske stor kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i 5 minutter til løken har blitt blank og myk.

Skjær torsken opp i 3-4 biter og legg i kasserollen. Hel over vannet og kok op. Det må være nok vann til at all fisken blir dekket. Hvis torsken ikke er saltet, må du salte kokevannet, ca. 1 ss salt per liter vann. Leg et lokk på kasserollen, skru ned varmen og la fisken trekke, det vil si til at vannet ikke skal koke, men være like oppunder kokepunktet, i 8-10 min.

Like før fisken er ferdig, begynner du på sausen. Smelt smøret i en kasserolle og ha i hvetemelet. Rør det sammen. Spe med 5 dl av kokevannet til fisken. Visp godt sånn at du får helt klumpfri saus. La den småkoke i 3 minutter. Ha i melken, rør rundt og ta kasserollen av plata. Smak til med pepper. Ettersom kokevannet allerede var saltet, trenger du sannsynligvis ikke mer salt. La sausen avkjøles i 4-5 minutter mens du plukker fisken i mindre biter og plasserer den i bunnen av en smurt ildfast form. Fordel makaronien over. Tilsett eggene i sausen, ett og ett, og rør dem inn før du har i osten. Hell sausen over makaronien.

Fordel strøkavringen på toppen. Sett formen midt i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter, Server ned en klatt rømme.