Ingredienser
# 200g gås- eller ande-lever # Potetmel # Aprikoser, plommer, fikner eller annen fersk frukt # Sukker, salt og pepper # Litt portvin # Gressløk/vårløk til anretning
Tilberedning
1. Gåseleveren tines og romtempereres. Skjæres i tykke skiver og dyppes i potetmel og pepres. 2. Stekes i eget fett i tørr panne i ca et halvt minutt på hver side 3. Strø over litt maldonsalt 4. Kutt frukt i små trekanter (eller firkanter hvis dette er enklere…) 5. Karameliser sukker i stekepanne og hell på en postvinsslant. Kokes ned til det skummer og er blitt sirup Lun gåselever legges på talerken med chutney, frukt og portvinssirup. Strø evt over litt gressløk.

Mer om emnet: Foie Gras

Foie gras er kjent som en delikatesse innenfor gastronomien. Denne franske spesialiteten stammer fra Sørvest-Frankrike, og det er behov for en dybdeforståelse av denne næringsrike matretten. Foie gras er faktisk ande- eller gåselever som er blitt spesielt fôret og behandlet for å oppnå en rik, kremet og unik smak. Noen betrakter dette som en luksusvare, og det er ikke uvanlig å se denne delikatessen servert på høyverdige menyer.

Prosessen med å produsere foie gras er ganske kompleks og unik. Andene eller gåsene blir tvangsfôret med korn for å sikre at leveren blir ekstra stor og smakfull. Denne prosessen kalles ‘gavage’, og innebærer å mate fuglene med mer korn enn hva de normalt vil spise. Dette fôret er ofte blandet med fett for å sikre den ønskede tekstur og smak. Det er viktig å merke seg at produksjonen av foie gras er omstridt og forbudt i flere land på grunn av dyrevernsproblemer.

Til tross for kontroversene rundt produksjonen, er det ingen tvil om at foie gras er en høyt skattet matvare. Den har en rik, intens og litt søtlig smak som absolutt skiller seg ut. Teksturen er en av de mest gledelige aspektene ved foie gras; den er silkemyk, smelter nesten på tungen og har en ettersmak som varer lenge. Foie gras kan serveres på forskjellige måter, men det er mest populært å servere den stekt, flambert, som en pate, eller til og med rå som sashimi.

Det er også mange forskjellige varianter av foie gras, alt etter fuglens fôring og håndteringen etter slakting. Foie gras de canard er andelever, mens foie gras d’oie er leveren fra en gås. Over tid har andelever blitt mer populært, da gåselever er dyrere og mer sjelden. Noen gastronomer mener også at andelever har en mer robust og karakteristisk smak.

I Norge er det forbudt å produsere foie gras. Forbudet er begrunnet med dyreetiske hensyn og markedsføringen av denne spesialiteten er også svært begrenset. På tross av dette kan man finne foie gras på menyen i enkelte gourmetrestauranter. Men husk på at neste gang du ser denne retten på en meny, er det mye mer enn bare en gourmetdelikatesse – det er en matvare rik på historie, kultur, og kontroverser.