I løpet av de siste årene har det vært en økt interesse på alt som omhandler mat, og ikke minst økt fokus på to ulike ting her i landet, når det kommer til matverden. Folk i Norge ønsker generelt lettere tilgang til lokalprodusert mat, i tillegg til at de ønsker muligheten til å handle og spise mat som anses som trygg. 

Mattrygghet kan derimot bety ulike ting for forskjellige mennesker, og mens det for noen handler om å vite hvor maten kommer fra, om noen midler er brukt under matproduksjonen og om det er naturlig fremstilte råvarer. For andre handler mattrygghet om landet sin evne til å gi mat til befolkningen i urolige tider, med et større fokus på matberedskap. På denne siden skal vi nærmere på både trygg og lokal mat i Norge.

Lokal, sunn mat til folket

I noen år allerede har vi sett at dette har vært en trend som ikke ser ut til å snu med det første. Nordmenn ønsker å spise sunnere, spise mer lokalprodusert mat og ha tilgang til naturlige og trygge råvarer. Vi kan også se denne trenden dukke opp i andre land verden rundt, noe som tyder på en global endring i våre spisevaner. Enkelte steder kan vi trekke inspirasjon fra, hvor det i enkelte områder i verden alltid har vært et stort fokus på nettopp lokale råvarer. 

Et perfekt eksempel på dette er i asiatiske land, hvor mange av råvarene de benytter seg av i rettene deres, er nettopp lokale råvarer. De sørger for å ta i bruk frukt og grønnsaker avhengig av hvilken sesong de er i, unngår å bruke unødvendige eller skadelige kjemikalier under prosessen, og henter inspirasjon fra sitt eget land og nærområde.

Fersk ingefær fra Asia

Asia kan fungere som en fantastisk inspirasjonskilde på mer enn en måte, også utenom matverden. Levemåten de har, med et mer avslappet og tilbakelent liv, økt fokus på sosialt samvær med både familie, naboer og venner, samt fokuset på hygge i hverdagen bør inspirere alle. Enten de alltid sørger for å sette seg ned å spise middag med familien samlet, går lange turer i naturen før eller etter arbeid, eller tar seg egentid med noen hobbyer som en tur på BetInAsia

Forskning viser at for å oppnå en god helse gjennom hele livet, spiller alle disse faktorene inn, og påvirker oss og helsen vår mer enn det mange tidligere har trodd. Så mens det er helt klart viktig å ha fokus på sunn og trygg mat, er dette bare en del av en god folkehelse.

Matberedskap og økt selvforsyning

Den siste tiden har det innen politikken vært et fokus på å styrke norsk matproduksjon, og dette kommer sammen med en opptrappingsplan som omhandler bøndenes inntekt i tillegg til en økt selvforsyning. Denne planen har også basert på at Norge skal ha mer tilgang til lokalprodusert mat, da planen vil sørge for å produsere mer av det nordmenn spiser, og dermed vil vi også ha muligheten til å spise mer av det som blir produsert. 

Planen som er lagt frem innebærer at de vil sikre bedre kunnskap ikke bare om maten som produseres, men også om faktorene rundt som kostnader og bondens økonomi. Vi ser også at beredskapslageret på korn har blitt gjeninnført, noe som vil sikre tilgang til norskprodusert kort dersom norske avlinger skulle svikte i fremtiden. For å minske behovet for import av matvarer som det er stor produksjon av, her i Norge, har det også blitt innført en prosenttoll. Dette gjelder matvarer som isbergsalat, kålrot, potet, rødbeter og knollselleri. Dette er det første gang vi ser siden 2013, og vil være med på å skape en bedre økonomi i tillegg til å ha en importvern for lokalprodusert mat.

Høyt nivå på norsk drikke

En kategori innen verden av mat som raskt kan bli oversett, er drikkevarer. Også innen drikkevarer ser vi at Norge utmerker seg både når det kommer til produksjon, og også til kvaliteten på produktene. 

Nylig var det klart for Norges Beste Drikke arrangementet i Oslo, hvor utdelingen av Spesialitetmerket skulle finne sted. Da var det hele ni produkter som kom gjennom nåløyet til dommerpanelet, noe som viser at det er et høyt nivå innen norskprodusert drikke. Her så vi at både Hardanger, Telemark, Sunnmøre og Gloppen kunne by på lokale drikkevarer i særklasse. 

Det er derimot ingen nyhet at Hardanger har lange tradisjoner for dyrking av frukt, og denne gangen var det Åkre Gård som fikk vise seg i rampelyset. Dette er en gård som benytter seg av lokal og egendyrket frukt i alle deres produkter, og de jobber hele tiden med å utvikle metoder og teknikker for å heve kvaliteten. Blant annet sørger de for å bruke både plommer og moreller som ellers ville blitt kastet.

Fra Sunnmøre, var det Skarbø Gard som fikk tre trem og mottok Spesialitet for sin Skarbø Sider Glød. Dette er produkter som kommer fra en familiedrevet gård på Stranda på Sunnmøre hvor lokale råvarer benyttes i deres produkter, inkludert bringebær, eple, rips og moreller.

Gloppen som befinner seg i Sogn og Fjordane imponerte også med sine epler, og det var Sjure Eplepresseri på Sjure Gard som mottok Spesialitet. Gården har tradisjoner som går helt tilbake til 1800-tallet, og det var denne gangen tre ulike eplemost som ble trukket frem. Det samme kan vi se om Nyhuus Eplemost Henrik, som kommer fra Nyhuus Gard. Hele regionen er godt kjent for å ha et av landets aller beste frukt, og benytter seg av Telemarkseplene som Elstar, Aroma og Rubinstep.

En lys fremtid for norsk mat

Etter en periode hvor utenlandsk og eksotisk mat har vært veldig ettertraktet, ikke bare i Norge men hele verden, er det klart og tydelig at denne trenden er på god vei til å snu. Flere land ønsker å fokusere på deres egne lokale produkter, kunne gi folket kortreist mat og ikke minst, trygg mat. Dette viser at det ikke alltid er trender som regjerer, men at det til syvende og sist gjelder å høre på hva folket ønsker. Vi ser absolutt at det er en lys fremtid for norske råvarer og lokalprodusert mat.