Ingredienser
1 stk buljongterning 1 fedd hvitløk 4 skiver loff 4 dl revet ost 2 ss smør 4 stk stor løk 1 l vann Salt og pepper
Tilberedning
Skjær løken i tynne ringer som skal brunes i smør sammen med hakket hvitløk (kan sløyfes). Hell på vann, tilsett buljongterning og la suppen småkoke til løken er godt mør, ca. 30 minutter. Krydre suppen etter smak med salt og pepper og fordel den deretter i fire ildfaste suppeboller. Loffskivene skal ristes og skjæres i terninger før de fordeles i suppebollene. Til slutt skal osten strøs over før man gratinerer suppen under grill eller i varm ovn ved 250° i 4-5 minutter. Serveres varm.

Mer om Fransk Løksuppe

Fransk løksuppe er en av de mest tradisjonelle rettene fra det franske kjøkkenet. Den er både velsmakende og næringsrik, og har en dyp og rik smak selv om den hovedsakelig består av løk, en ingrediens som ofte er litt undervurdert. Suppen er i realiteten et uttrykk for hva man kaller «cucina povera», eller fattigmannskost, men blir samtidig ansett som en gourmetrett på grunn av dens overraskende komplekse smakskomposisjon.

Historien om fransk løksuppe går tilbake til det gamle Roma, hvor den ble sett på som mat for fattige på grunn av løkens lave kostnad. Men det er i Frankrike denne suppen virkelig har sin opprinnelse. Tidlig på 1700-tallet ble suppen populær å servere på casinoer og nattklubber i Paris, da mange mente at den kunne motvirke bakrus. Det var der også den berømte kremen av løksuppe ble født, med ingredienser som gruyère, hvitt vin og brødkrutonger.

En stor del av suppes suksess skyldes nettopp denne kremen, som gir suppen en unik tekstur og rik smak. Gruyère er en halvmyk ost fra Sveits, men den er oftest brukt i fransk kjøkken. Den har en litt nøtteaktig smak som passer perfekt til den karamelliserte løken i suppen. Selv om originalversjonen krever bruk av hvit vin, finnes det alkoholfrie versjoner der vinen kan erstattes med hvitvinseddik eller kyllingkraft.

Nøkkelen til å lage en god fransk løksuppe er tålmodighet. Løken skal karameliseres sakte over lav varme i en lang periode for å trekke ut all sødme. Dette tar typisk mellom 45 til 60 minutter. Så tilsettes hovedsakelig vin, kraft og urter, alt sammen kokt sammen for å skape en dyp og kraftig buljong. Ta den tid det behøver; det er verdt det i slutten!

Fransk løksuppe har fått et nytt liv i dagens moderne kjøkken, og mange kokker har laget sine egne versjoner av suppen. Noen tilsetter karamelliserte hvitløksfedd, mens andre bruker forskjellige typer ost eller brød for å lage en unik vri på klassikeren. Suppen er også en fantastisk rett å servere om vinteren, da den er både næringsrik og varmende.

Som du kan se, er dette mer enn bare en suppe; dette er en dish med en rik historie og tradisjon. Fransk løksuppe er samtidig enkel og kompleks, høy og lav; et perfekt eksempel på hvor variert og spennende det franske kjøkkenet kan være.