Ingredienser
* 250 g mørk sjokolade, gjerne Valrhona eller Freias 70% * 225 g (usaltet) smør, jeg pleier å bruke «vanlig» smør og det har gått helt fint til nå * 90 g sukker * 2 ss likør el.l., jeg pleier å bruke Lakka * 5 egg * 1 ss hvetemel * melis til pynt * kremfløte til servering
Tilberedning
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 2. Gjør klar en kakeform ved å dekke bunnen med bakepapir før du spenner fast kanten, og kle inn hele forma i aluminiumsfolie, slik at den blir vanntett. Smør kantene i forma med litt smør. 3. Smelt sjokolade, smør og sukker i en kasserolle på laveste varme. Rør om av og til, til alt er smeltet. 4. Pisk eggene lett i ett minutt, og pisk så inn hvetemelet. 5. Rør inn sjokolade-smør-sukker blandingen til en jevn røre. 6. Hell røra i formen og stek i vannbad i ca 30 minutter. Kaka kan godt være litt sprukken på toppen, men det er bare en fordel om den ikke er helt «størknet». Ikke bli bekymret for at den ikke har hevet seg, det er ikke meningen! 7. Ta kaka ut av ovnen og fjern aluminiumsfolien og kanten på forma. La den stå og avkjøle seg litt. 8. Velv den over på et fat (slik at bunnen kommer opp) og fjern form-bunnen og bakepapiret. La den avkjøle seg helt. 9. Klipp til 2 cm brede strimler av feks matpapir og legg dette på kryss og tvers på kaka (gjerne ikke alt for systematisk). 10. Dryss melis over (feks gjennom en te-sil), og fjern papir-strimlene forsiktig, slik at det blir igjen et mønster av hvite melis-ruter. 11. Server gjerne med pisket krem til.

Mer om Fransk sjokoladekake

Fransk sjokoladekake, også kjent som «gateau au chocolat», er velsignet med en rik smak og luksuriøst silkemyk tekstur. Overraskende nok brukes det bare noen få, men nøye utvalgte ingredienser for å lage denne uforglemmelige delikatessen. Smør, mørk sjokolade, sukker, egg og mel danner grunnlaget for denne dessertens gustatoriske magi.

Nøkkelen til å lage en autentisk Fransk sjokoladekake ligger i kvaliteten på sjokoladen som brukes. Fransk sjokoladekake krever bruk av mørk sjokolade med en kakaoprosent på minst 60-70%. Dette gir en intens sjokoladesmak som skiller den franske sjokoladekaken fra sine andre sjokoladekake kusiner. Det er viktig å huske at denne kaken er meant for å være mørk og rik, snarere enn overdreven søt.

En annen unik aspekt ved denne franske delikatessen er dens tekstur. Fransk sjokoladekake har ikke den tradisjonelle, fluffy konsistensen til en typisk bursdagskake. I stedet har det en tett og fudgy kjerne, nesten som en blanding mellom en brownie og en soufflé. For å oppnå denne beundringsverdige konsistensen, bakes kaken bare til den akkurat er satt. Den skal fortsatt være litt jiggly i midten når den tas ut av ovnen, noe som gir den sluttresultatet av en rikt fuktig kjerne.

Tilleggsingredienser som alkoholiske likører som Grand Marnier eller Cointreau kan også tilsettes for å fremheve den fyldige smaken av sjokolade og gi et ekstra nivå av kompleksitet. Likevel er dette valgfritt, og det er mange som foretrekker den enkle elegansen av en ren Fransk sjokoladekake.

Til slutt er det viktig å nevne serveringsstilen for denne kaken. Tradisjonelt serveres fransk sjokoladekake ved romtemperatur, og det er samsvar om at den smaker best en dag eller to etter baking når smaken har hatt tid til å utvikles og intensiveres. Ofte blir en lett støv av melis sprinklet på toppen like før servering, både for dekorasjon og for å gi en fin kontrast til den mørke sjokoladen.

Sammenlignet med andre sjokoladekake varianter er fransk sjokoladekake en ekte hyllest til sjokolade i sin reneste form. Dens intense sjokoladesmak, fudgy tekstur og enkle eleganse gjør den til en umiddelbar hit blant både voksne og barn. Den er perfekt for en hvilken som helst spesiell anledning, eller når du bare er i humør for å skjemme bort deg selv med en bit av himmelen.