Ingredienser
Ca 200 g. fiskefilet pr. person 2-3 dl. solsikkeolje til steking Frityrrøre 1 ss. maisenamel 2 ss. hveteml En skvett kald pils, bayer, farris eller til nøds vann.
Tilberedning
Klapp fisken tørr, og del den opp i små biter, ca 1.5×3 cm. Varm opp olja i en gryte. Jeg bruker induksjonskomfyr, og har den på 6. Jeg vil anta at varmen ligger på rundt 160 grader. Rør kjapt isammen frityrrøra med en gaffel, den skal være som en litt tynn softis. Ha fiskebitene oppi, ta den opp, og rist dem litt. Ha dem forsiktig oppi den varme olja. Dette kan sprute. La det steke til bitene er gylne, d.v.s. ca 2 minutter totalt, snu dem etter halvannet minutt. Prøv deg gjerne fram med en bit om gangen første gangen du gjør dette, slik at du får justert inn temperatur, tykkelsen på røra, steketid, og størrelsen på fiskestykkene til din egen smak. Tilbehør 1)Pommes frites, balsamicoeddik og ketchup! 2)Friterte grønnsaker. Dypp biter av chilli, løk, purreløk, hvitløk, gulrot, squash, asparges, blomkål o.s.v. i frityrrøra og friter dem. Server det med en heftig orientalskinspiret dip, som du lager av 1 del riseddik, 1 del søt chillisaus og 1 del sukker, som du visper isammen. Det blir en tynn saus, men den sprø overflaten trekker til seg nok til at det blir smak utav det. Prøv deg litt fram med størrelsen på grønnsakbiten. Det er viktig at de blir møre igjennom, før de blir brente på overflaten, og det skal litt prøving og feiling til før du finner fram til den ideelle størrelsen. Forklaring ang. væske i frityrrøre: Væske bør være så kald som mulig, bruk gjerne isbiter. Det sjokket som utløses da den iskalde røren kommer i kontakt med olje får den til å bli sprø. Væske med kullsyre er en fordel, da blåser deigen seg enda mer opp. Øl inneholder mer kullsyre enn mineralvann, og gir også litt smak.

Mer om Frityrstekt sei

Frityrstekt sei er en populær rett på mange norske middagsbord og i kantiner, og er en metode for å tilberede seifisk ved å dyppe den i en deig og stekes i olje. Selv om den tradisjonelle fisken til frityrsteking har vært torsk, er sei et stadig mer populært valg på grunn av dens milde smak og faste tekstur.

Sei er en mager fisk som er rik på protein og inneholder en rekke viktige mineraler og vitaminer, inkludert B-vitaminer, selen og jod. Disse næringsstoffene er avgjørende for et sunt kosthold og kan bidra til å støtte alt fra hjertehelse til hjernehelse. Men når sei blir frityrstekt, får den en annen dimensjon når det kommer til smak og tekstur. Hvis det er godt gjort, kan frityrstekt sei være sprø på utsiden, mens den er myk og fuktig på innsiden.

Frityrstekt sei kan være en velsmakende del av et balansert kosthold, men det er viktig å merke seg at tilberedningsmetoden kan endre næringssammensetningen av fisken. Når du steker sei i frityr, vil fettinnholdet øke fordi fisken absorberer oljen den stekes i. Videre kan høye temperaturer potensielt bryte ned noen av de gunstige næringsstoffene i fisken, som omega-3 fettsyrer.

Når det gjelder tilberedning, er det noen tips for å få den perfekte frityrstekte seien. Først og fremst, sørg for at oljen er varm nok før fiskestykkene blir lagt i. Dette forhindrer fisken fra å suge opp for mye olje og blir for fet. Røren som seien dyppes i, kan også variere. Noen foretrekker en enkel røre laget av mel, vann, salt og pepper, mens andre liker å tilsette øl for ekstra smak og sprøhet.

Som en avsluttende merknad, kan frityrstekt sei være en deilig måte å nyte denne underutnyttede fisken på. Med sin unike smak og konsistens, samt muligheten til å eksperimentere med forskjellige typer røreblandinger, kan denne retten tjene som et utmerket alternativ til mer tradisjonelle frityrretter. Nyt dette norske midddagsbordklassiker med en siderett av poteter og en frisk salat for en komplett, næringsrik måltid.