Spiser du en sunn frokost? Eller vet du overhodet hva en sunn frokost er? Denne artikkelen viser deg hvordan du raskt og enkelt kan tilberede en sunn og velsmakende frokost. Er du klar?

Mange mennesker, altfor mange, glemmer helt å spise frokost. De nøyer seg med en kopp kaffe eller velger den enkle  løsningen og spiser en skive brød eller et kommersielt frokostsprodukt.

Her er det noe du bør vite:

Hvis du ikke spiser et sunt morgenmåltid, er det ikke veldig sannsynlig at du har mye energi i løpet av dagen, og du kan faktisk både bli syk og fet!

Dette er en artikkel du bør lese igjennom flere ganger. Når du begynner å følge de rådene den anbefaler vil du nesten øyeblikkelig kunne begynne å ha det bedre, se bedre ut og ha mye mer energi!

Men en ting av gangen.

Hvorfor er frokost så viktig?

Vanlig hotellfrokost

Vanlig hotellfrokost

Frokost er dagens viktigste måltid.
Når du står opp om morgenen, (Forhåpentligvis etter å ha sovet godt i minst åtte timer) vil blodsukkeret dit være lavt fordi det er lenge siden at du har spist. Kroppen din vil ha brukt av reservene sine av sunne proteiner og fettstoff, for å reparere seg selv mens du sov.

Så kroppen er bokstavelig talt sulten på sunne matvarer slik at du kan få energi til en god dag og slik at kroppen kan få de nødvendige byggeklossene til å holde deg glad, sunn og vakker.

Du er hva du spiser!

Så hvis målet er å se godt ut og ha massevis av energi fra morgen i kveld er det første og viktigste du bør starte med  det du velger å putte i munnen når du står opp. Du kan ikke bygge drømmehuset din av dårlige materialer, hvordan vil du bygge opp drømmekroppen din?

Eller sagt på en annen måte; ville du reparere Ferrarien din med gamle reservedeler fra en Lada?

Selvfølgelig ikke!

Hva spiser verden til frokost?

De fleste land i verden har ikke tradisjoner med sunne frokoster, jmfr. denne videoen (artikkelen fortsetter under videoen)

 

Men før vi kommer til hvordan man tilbereder en sunn frokost så la oss se på:

Hva skjer det, når man ikke spiser en sunn frokost?

Ny forskning viser at man ganske raskt kan bli fet!

Hvordan kan man bli fet av ikke å spise frokost vil du sikkert spørre? Det strider mot logikken at man kan bli fet av ikke å spise. Riktig?

Feil og her får du forklaringen:

En undersøkelse har vist at tenåringer som dropper frokosten, sammenlignet med dem som spiser frokost i gjennomsnitt veier 2 kg mer. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er tenåringer vi snakker om. Det kunne være interessant med en tilsvarende undersøkelse av voksne i 40 til 50 års alder. Man kan forestille seg at vektøkningen vil være mye høyere blant dem.

Dessuten spiste tenåringene mer usunt om dagen og trente mindre. Dette skyldes høyst sannsynlig at mangelen på frokost resulterer i lavt blodsukker, som fremmer trangen til søte saker. Med lavt blodsukker vil du dessuten ha mindre energi og mindre lyst til å trene.

Idéen om at det kan føre til vektøkning å droppe frokosten er ikke ny. Undersøkelser har vist at et godt morgenmåltid har på en gunstig effekt:

• Appetitt
Insulin resistens
• Energistoffskifte

En undersøkelse har vist at forekomsten av overvekt og insulinresistens var 35 til 50 prosent lavere hos de personene som spiste frokost daglig, sammenlignet med dem som ofte droppet frokosten.

Så hvis du ikke spiser frokost, kan det ha følgende konsekvenser:

• Vanskeligheter med å komme inn i favorittbuksene dine
• Mangel på energi
• Problemer med konsentrasjonen
• Trang til søte og usunne saker
• Økt risiko for diabetes og andre helseproblemer

Så med det i bakhodet, så la oss se på:

Hva du IKKE skal spise til frokost?

Usunn frokost

Usunn frokost

Selv om du spiser frokost så er det en rekke ting som vil trekke energien din ned. Mange barn spiser frokostsprodukter fylt med sukker og hvitt brød, skylt ned med brus eller fruktjuice. Det er faktisk enda verre og kan gjøre større skade enn ikke å spise frokost.

Alle har det bedre hvis de starter dagen med et godt måltid. Den utfordringen de fleste står overfor er å ha for lite tid om morgenen. Det gjelder både barn, tenåringer og deres overbelastede foreldre.

La oss starte med hva man ikke bør spise og drikke:

• Fruktjuice- Etter pasteurisering er det ikke annet enn sukkervann. Drikk vann istedet.

• Brød (selv økologiske fullskorntyper) – fordi det ikke inneholder noen næring og fordi opp til 60 % prosent av den hvite befolkningen kan være glutenintolerante.

• ALLE frokostsprodukter (selv økologiske fullskorntyper) – samme problem, de inneholder ingen næring og produseres for det meste av korn.

Melk – etter pasteurisering er det bokstavelig talt dødt. Dessuten innser flere og flere at de ikke tåler melk og melkeprodukter!

• Kaffe og te som den eneste drikkevaren – Man kan ikke si at du ikke må drikke det, men sørg for å ta et stort glass vann for å skylle det ned med.

Noen frokostoppskrifter: Gode og sunne frokoster | Engelsk frokost | Sjekk frokosten din

Hva skal du spise til frokost

Man starter dagen med et stort glass vann umiddelbart etter å ha stått opp av sengen. Dette er en god idé, ikke bare for å hydrere kroppen, men også for å få skylt ut de giftstoffene av kroppen som har hopet opp seg mens den reparerte seg selv.

Så kan man vente 15 til 30 minutter med å spise.

De fleste skandinaviske menn har et stort behov for fett og protein for ikke å ramle sammen innen et par timer etter frokosten. Kvinner har også et stort behov for fett og protein, men alt etter stoffskiftetypen deres, er det ikke så stort som hos menn.

Menn kan spise kjøtt. Det kan være en biff, en kotelett, lam eller fisk eller selv bacon og egg som basis. Så spiser man to til tre forskjellige grønnsaker.

Kjøtt til frokost - verdifulle proteiner

Kjøtt til frokost – verdifulle proteiner

Noen vil riste på hodet av dette. Kjøtt til frokost?

Her er en liten nyhet; Hva tror du at forfedrene dine spiste?  Kelloggs corn flakes? Neppe.

De spiste selvfølgelig restene fra aftenmåltidet: Det er også det som du er genetisk designet til å spise.

Det krever et par dagers tilvenning, men du vil raskt merke forskjellen med en eksplosiv stigning i humør og energi. Folk forteller ofte at de etter å ha skiftet ut brød og mysli med oksekjøtt og grønnsaker kan merke en forskjell på alle nivå!

Nå kommer det gode. Det virkelig gode!

Det man kan gjøre for å spare tid, er helt enkelt å tilberede dobbelt så mye kveldsmat som man har bruk for og så spise resten til frokost. Det er en fin måte å spare tid på og få en sunn start på dagen.

Og det blir bedre. Er du klar?

Innimellom kan man lage tredobbel porsjon kveldsmat, da har man også til en sunn lunsj i tillegg til frokosten.

Vanskeligere trenger det ikke være og det er noe av det beste du kan gjøre, hvis du vil holde deg sunn og ha massevis av energi fra morgen i kveld.

Lag doble eller tredoble porsjoner av det kjøttet du spiser om kvelden og spis resten til frokost eller lunsj. Det samme gjelder grønnsaker. Særlig om sommeren med alle de gode grønnsakene som er i handelen.

Husk at som med allting i livet er det å bruke et par minutter ekstra på frokosten bare et spørsmål om å prioritere!

Så gjør frokosten til en god start på dagen din, og merk hvordan energien din stiger eksplosivt.