Kilde: Pexels

Etter en lang arbeidsdag er det gjerne mange som ikke har lyst til å bruke særlig med tid på kjøkkenet. Særlig folk som bor alene har en tendens til å prøve å få måltidene unnagjort på enklest mulig vis, fordi de føler at det ikke er nødvendig å bruke energi på matlaging når det uansett ikke er noen andre som skal smake maten.

Men selv om du kun skal lage mat til deg selv, så fortjener du å spise noe skikkelig godt. Og som oftest er det meste du lager selv sunnere enn om du velger frossenpizza eller annen ferdigmat. I tillegg er det også lettere å variere en rett med enkle knep når du lager den fra bunnen av.

Selvfølgelig er det gjerne ingenting som frister mer enn å synke ned i sofaen og slappe av med en god TV-serie – enten du foretrekker tradisjonelle TV-kanaler eller strømmetjenester som HBO Nordic. Eller kanskje det er datastolen som lokker, med  noen runder online poker eller noen oppdrag i et MMO-spill?

Heldigvis finnes det rikelig med mat du kan lage uten for store anstrengelser, og det finnes også en rekke triks som sørger for at du kan bruke mindre tid på kjøkkenet, og mer tid på andre ting.

Har du for eksempel en fryser i hjemmet kan du spare mye tid og krefter, hvis du lærer deg å bruke den riktig. Ikke fyll den opp med frossenpizza og ferdigmat – bruk den heller til hjemmelaget mat. For de aller fleste retter tar det ikke noe særlig mer tid å lage fire eller åtte porsjoner enn det tar å lage én. I tillegg er det som oftest også lettere – og billigere – å kjøpe råvarer til flere porsjoner. Lag derfor heller mer mat enn du trenger, og plasser restene i porsjonspakninger i fryseren. Vips, så har du middag til flere dager, selv om du bare har laget mat én dag.

Bare husk å faktisk spise det du har i fryseren. Ikke gå i den klassiske fellen at det som kommer inn i den kun kommer ut når den er full og du bestemmer deg for å kaste alt for å få plass…

Variasjon med enkle grep

Ender du opp med å spise mye pasta og taco når du først tar steget og faktisk lager mat? Blir det kanskje også litt lite grønt?

Frosne erter passer perfekt til å friske opp en ellers enkel pastarett. Rør inn ønsket mengde erter i pastasausen din på slutten av koketiden, og med rundt to minutters ekstra tilberedingstid har du fått en rett som både er mer fargerik, og litt sunnere.Hvis du er lei taco, prøv deg på nachos eller quesadilla, som er minst like enkelt å lage! Ha gjerne mais eller bønner på boks stående til enhver tid, siden disse passer perfekt til å gi ekstra smak og farge til det meste av meksikansk mat. Med hermetikk trenger du heller ikke å bekymre deg noe særlig for holdbarhetsdatoen. Hvis du allerede har ingrediensene i hus, blir terskelen lavere for å bruke dem.