Ingredienser:
Grønnsaker til suppen :
4 stk biff tomater
1 stk løk
2 stk fennikel
10 stk amandine poteter
Kutt et kryss på toppen av tomatene. Dypp dem i kokende vann til skallet løsner. Tas ut og has i isvann. Ta bort skallet.
Kuttes i fire ta ut innmaten, spar dette til suppen. Kutt så tomatene i små terninger. Løken og fennikelen kuttes også i små terninger og kokes helt møre.
Potetene skreller du og kuttes i fire, slik at de ser ut som «båter». Kok de ferdige i suppe kraften.
Du trenger til suppen :
2,5 kg sjøkreps skall
2 kg blåskjell
2 kg hjerteskjell (kan droppes)
2 l fiskekraft (fås kjøpt ferdig hos feks fiskebutikker)
1 stk fennikel
1 stk purreløk
1 stk stor løk
2 stk gulrot
1/2 stk sellerirot (liten)
1 stk hvitløk (delt i 2 )
en liten bunt fersk timian
7 stk bifftomater (mixet fint i blender)
Damp skjellene med 2 fedd hakket hvitløk og en stk. fin snittet banan sjalottløk(eller 4 stk. vanlige) og 3 dl hvirvin til de har åpnet seg helt.
Sil kraften av skjellene.
Fremgangsmåte:
Ha klart en glo varm kjele som du dekker bunnen med solsikkeolje. Ha i sjøkreps skallene og knus de med en tresleiv og stek de godt så de er helt røde.
Ha så i de grov kuttede grønnsakene (fennikel, løk, gulrot, sellerirot, purre, hvitløk ,timian og tomatene.)
Tilsett fiskekraften, blåskjell kraften og evt. hjerteskjellkraften.Det skal dekke helt. Du kan evt. ha i den restrerende vesken i form av vann.
La suppen koke i ca. 3 timer. Siles. Kok den ned til nesten (!) halvparten, til du har fått ønskelig smak.
Så rører du inn 1-2 dl aioli og ca. 100 gr usaltet kaldt smør, og la det koke litt til du ser at den begynner og tykne.
Ahh.. bedre blir ikke livet… finnes det noe bedre enn fiskesuppe???