Ingredienser:
Paiskall: 125 g smør 3 1/2 dl hvetemel 1 ss honning, lynghonning eller akasiehonning Fyll: 3 epler 3 store plommer 3 ss honning 2 ss potetmel Honningtosca: 75 g smør 75 g ristede mandelflak 6 ss honning 1 1/2 ss hvetemel

Fremgangsmåte:
Paiskallet: Ha mel i en kjøkkenmaskin. Hakk kaldt smør i terninger og legg oppi. Hell i honning. Kjør raskt til én klump. Trykk ut deigen i bunn og veggen av en paiform. Sett formen i kjøleskapet en halvtime. Forvarm ovnen til 200 grader. Skrell epler og fjern kjernehuset. Del i tynne båter. Fjerne kjernene i plommene og del i mindre biter. Ha frukten i en kasserolle og varm på middels varme cirka 5 minutter. Rør i honning og potetmel og sett til side. Rist mandelflak gyllent og sprøtt i tørr panne på komfyren eller på bakepapir i stekeovnen. Smelt smøret sammen med mandelflak og honning i en annen kasserolle. Sikt i mel og bland godt. Sett til side. Forstek paiskallet midt i ovnen cirka 10 minutter, til det begynner å ta farge. Ta ut formen og fyll i fruktblandingen. Fordel toscafyllet oppå. Stek nederst i ovnen cirka 15 minutter til oversiden er blitt gyllen. Servér lunken med vaniljeis eller vispet krem, gjerne tilsmakt med litt lemon curd.

Mer om Fruktpai med honningtosca

Fruktpai med honningtosca er en fantastisk blanding av naturlig sødme fra frukt og karamellisert sprøhet fra tosca. Dette fantastiske bakeverket har sine røtter i det nordiske kjøkkenet, og den unike smaken fra honningtosca har raskt blitt en favoritt for mange dessertentusiaster.

Det grunnleggende elementet i en fruktpai med honningtosca er selvsagt frukten. Mange frukttyper kan brukes, men epler, pærer, blåbær og bringebær er noen av de mest populære valgene. Frukten gir både saftighet og sødme til paien, og valg av frukter kan variere med sesongen. Dette gir muligheten til å eksperimentere og skaper en spennende variasjon gjennom året.

Komponenten som virkelig utgjør forskjellen i en fruktpai med honningtosca, er selvfølgelig honningtoscaen. Tosca er tradisjonelt en blanding av mandler, smør og sukker som har blitt karamellisert sammen, men ved å tilsette honning, får du en dypere, mer utpreget smak. Den søte og rike smaken av honning parres perfekt med den mørke karamellsmaken, og resultatet er en helt uimotståelig prydt pai.

Bakingen av en fruktpai med honningtosca krever litt mer tid og innsats enn en tradisjonell fruktpai, men resultatet er absolutt verdt det. Det kreves vanligvis to bakeomganger – den første for å steke selve paideigen og fruktinnholdet, og den andre for å tilsette toscaen og la den brunes til perfeksjon. Dette ekstra steget gir et ekstremt tilfredsstillende sprøtt tosca-lag på toppen av paien.

En servering av denne paien kan gjerne kompletteres med en kule kald vaniljeis eller flødeskum for å balansere toscaens rike og søte smaker. Fruktpai med honningtosca er utvilsomt en dessert som kan imponere både familie og venner, og kan tydelig vise kjærligheten bak hvert håndlagde element i paien.

I tillegg til den uovertrufne smaken, kan presentasjonen av en velpreparert fruktpai med honningtosca være et sant syn for øyet. Blandingen av gyllen tosca, fargerike frukter og en flakete paibunn skaper en visuell fest som kun er overgått av smaken. For dem som er opptatt av både gode matopplevelser og estetikk, er fruktpai med honningtosca et klart og utmerket valg.