Hvorfor fullkorn?
Nye undersøkelser viser at fullkorn metter riktig godt. Det betyr at man spiser mindre og får lettere ved å slanke seg og holde vekten. Og så kan fullkorn svært mer enn det.

Fullkorn inneholder nemlig en rekke gode stoffer, som er med på å forebygge sykdom. Ved å spise fullkorn kan sykdommer som sukkersyke, hjertesykdommer og noen krefttyper forebygges.

Mange tror at fullkorn bare er de synlige kjernene i f.eks. rugbrød. Men fullkorn er mer enn det.

For fullkorn kan både være hele og forarbeidde kjerner. Det viktige er at alle deler av kornet er brukt – også skalldeler og kimer. Det er nemlig her at de fleste fibrene, vitaminer og mineraler sitter.

Det er fullkorn i mange ting. F.eks. i rugbrød og havregryn, som er riktige gode kilder til fullkorn. Men også lysere brøt, knekkebrød, brune ris, fullskornpasta, mysli og andre frokostsprodukter kan være en god måte å spise fullkorn på.

Fullkorn er :
Korn som hvete, havre, bygg, rug – både som fullskornmel og hele eller knekkede kjerner
Naturris
Produkter med fullskornmel f.eks. fullskornpasta

Fullkorn er ikke :
Gresskarkjerner
Linfrø
Sesamfrø
Bokhvete
Cornflakeser
Hvite/parboilede og ville ris
Popkorn

Hvordan får du nok fullkorn?
Matvarestyret anbefaler minst 75 ger fullkorn om dagen, som en del av en varierte kost. En lett måte å få nok fullkorn er:
Å spise en liten skål havregryn i morgen og 1 skive rugbrød til lunsj. Så får de fleste nok. Men du kan også få fullkorn andre steder.
Et peilemerke er å velge fullskornvarianter av f.eks. knekkebrød, boller, ris og pasta.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.