Ingredienser:
Hjortehjerte Svisker, stenfrie Margarin til steking Salt og pepper Buljongterninger

Fremgangsmåte:
Legg hjertet i rennende kaldt vann. (Det kan i tillegg ligge natten over i lettsaltet vann i kjøleskapet). Pass på at det ikke er rester av levret blod inne i hjertet. Klem det hardt, og kjenn at det er rent og fint inni. Tørk hjertet og renskjær inngangene. Fyll det med svisker, dvs. press de godt inn i gangene. Fres så det fylte hjertet i margarin på sterk varme. Dryss på salt og pepper. Snu hjertet mens du steker, så det blir brunt rundt heile. Senk varmen og slå over vann, slik at det dekker 2/3 av hjertet. Legg i et par buljongterninger. Legg på lokk og la hjertet trekke over svak varme i ca. 1 time. Ta hjertet ut av pannen og la det hvile under aluminiumsfolie, før du skjærer det i skiver og serverer. Fylt hjortehjerte er godt både som varmrett og kaldt pålegg. På brødskiven anbefales majones under og litt sennep oppå. Som middag er det best med poteter og gjerne med rødkål til. Annet godt tilbehør er stekt sopp, brokkoli, asparges, gulrøtter m.m. Viltsaus lager du av kraften du kokte hjertet i.

Mer om emnet: Fylt hjortehjerte

Å tilberede fylt hjortehjerte er en eldgammel tradisjon som har resirkulert i det norske kjøkken. Det er en velsmakende rett som utnytter ressursene i dyret til fulle, ingen deler går til spille. Det er også bemerkelsesverdig at hjertet i et dyr, ikke bare er næringsrikt, men også velsmakende, noe som gjør retten enda mer interessant.

Hjertet av en hjort er en muskulær del som krever nøye tilberedning for å sikre at den blir mør og smakfull. Tradisjonelt har fylt hjortehjerte alltid blitt marinert i en blanding av urter, hvitløk, løk og rødvin for å gi den en dyp, robust smak. Noen ganger blir det også lagt i en saltlake for å bryte ned seige muskelfibre, noe som gjør det mer mørt.

Fylt hjortehjerte er ikke bare begrenset til tradisjonelle norske ingredienser. I nyere tid har flere eksperimentert med forskjellige fyllinger for å skape nye smaksprofiler. Det er vanlig å se hjortehjertefyllinger med sopp, bacon, urter eller til og med eksotiske ingredienser som chorizo. Mulighetene er faktisk uendelige.

Det som er viktig å merke seg er at tilberedningen av fylt hjortehjerte krever tid og tålmodighet. Hjertet må stuves sakte i flere timer for å sikre at det blir mørt. Prosessen kan virke lang, men det ferdige produktet er absolutt verdt ventetiden.

Å lage mat med hjortehjertet er en fin måte å hedre dyret på, og det gir en unik og smakfull rett som vil begeistre gjestene dine. Det er en tradisjonell rett som har fått en moderne vri, og den fortsetter å være en favoritt blant kjøttelskere over hele Norge.