Ingredienser:
1 kg elgsteik 1 1/2 ts salt 1/2 ts pepper 3 ss margarin Marinade: 2 dl øl 2 dl einerbæreddik 2 1/2 dl vann 1 liten rødløk 1 laurbærblad 4 svartpepperkorn 4 hvitpepperkorn 4 nellik Saus: 3dl silt marinade 1 dl fløte 2 ss hvetemel

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene til marinaden i et kar og legg den surrede steken i marinaden. Sett steken kjøling i 2-3 døgn. Ta opp kjøttet og tørk det godt. Gni steken inn med salt og pepper, stikk inn et steketermometer slik at spissen ikke ligger mot fett eller ben. Legg steken på en rist. Stekes på 150 grader til steketermometeret viser 65 – 72 grader (ca en times steketid pr. kg. kjøtt). Kok opp langpannen med 3dl silt marinade og fløte, om sjyen er for sterk smakes den til med vann. Melet røres ut i kaldt vann og tilsettes den kokende sjyen. Sausen trekkes i 8-10 min. La steken ligge i ca 10 min. før den kuttes opp. Steken serveres med potetkuler, kokte poteter, rosenkål, kantareller, blomkål og rognebærgele.

Mer om emnet: Marinert elgsteik

Elgstek er en av de mest populære rettene i Norsk matlaging, spesielt når den er marinert. Det finnes forskjellige marinader som gir elgsteiken en unik smak. Noen elgsteik marinader inneholder rødvin for å forbedre steakens rike smaker, mens andre kan være basert på øl eller whisky. Hvis du ønsker en mer naturlig smak, kan en marinade av vill urter og eventuelt hvitløk brukes.

Å lage en marinert elgsteik krever både tid og tålmodighet. Prosessen begynner ofte dagen før matlaging, hvor elgsteiken marineres i minst 24 timer for å sikre at smakene absorberes skikkelig. Mange kokker anbefaler å vende på kjøttet et par ganger under marineringen for å sikre lik fordeling av smak.

Marinert elgsteik stekes ofte i ovnen på lav temperatur over lengre tid for å beholde mest mulig av kjøttets saftighet og smak. Etter steking, er det viktig å la elgsteiken hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. Dette tillater kjøttsaftene å fordele seg jevnt i kjøttet, noe som resulterer i et saftigere og mer smakfullt resultat.

Parallelt med selve steking er sausen som serveres til elgsteiken, også viktig. Denne sausen lages ofte basert på marinaden som ble brukt, sammen med elgsteiks kraft. Sausen er en viktig faktor for å komplimentere og forsterke smaken av elgsteiken.

Til slutt, serveres marinert elgsteik ofte sammen med typiske norske tilbehør som ovnsstekte poteter, rødkål, rosenkål, tyttebær, eller brunost. Dette skaper en harmonisk kombinasjon av smaker, hvor hver ingrediens har sin unike rolle. Marinert elgsteik er mer enn bare et måltid, det er en kulinarisk opplevelse som reflekterer det norske kjøkkenets rikholdighet og mangfold.