Fylt svinekam

Ingredienser
• 1 ½ kg svinekam med svor • 12 stk. tørket aprikos • ½ pt. frisk mynte • 1 ½ ts salt • 1 ts pepper • 2 beg. cherrytomat • 2 ss olivenolje • ca. 15 stk. sjalottløk • ca. 3 dl grovt havsalt
Tilberedning
Skjær svoren i tynne striper på tvers. Bruk tresleiv/rørespade som er dyppet i kaldt vann og lag et hull langsetter midt i kjøttstykket. (Du må bruke litt makt, og kjenne etter at hullet går tvers igjennom). Stikk inn aprikoser og mynteblader. Press inn så mye du klarer. Gni steken med salt og pepper og legg den i en langpanne. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Hell på 2 dl kokende vann og dekk med aluminiumsfolie. Damp den på 230 ºC i 45 minutter, ta av folien og slå ned varmen til 175 ºC og stek i ca. 1 time, til steketermometeret viser 72 ºC. Ekstra sprø svor får du ved å sette på grillen, kun 1-2 minutter til svoren «blåser» seg opp. Pass godt på! Ha tomatene i en liten, ildfast form. Hell på olivenolje, litt salt og pepper. Stek dem 10-15 minutter, siste del av steketiden sammen med svinekammen. Skjær rotfestet av løkene og sett dem i en ildfast form som er dekket med grovt salt i bunnen. Stek i 30-40 minutter sammen med det andre i ovnen, siste del av steketiden. De skal være myke og lette å klemme ut når de er ferdige. Server gjerne med potetmos og en sjysaus. Sjyen fra steken kan jevnes med 1 ts maisennamel.

Mer om Fylt svinekam

Fylt svinekam er en ypperlig rett som kan serveres til forskjellige anledninger. Denne retten kan enkelt tilpasses smaken til familie og venner, og gir en behagelig variasjon i ditt kulinariske repertoar. Svinekam er en del av grisen som ligger på ryggen rett bak nakken, og har en tendens til å være mør, saftig og fyldig på smak. Velger man å fylle svinekam, tilføres ytterligere smaksnyanser som gjør retten enda mer spennende.

Fylt svinekam kan tilberedes på mange måter, og det er her man kan slippe kreativiteten løs. Du kan i prinsippet fylle svinekam med hva som helst, men noen ingredienser passer spesielt godt. Sopp, løk, urter som timian og rosmarin, spekeskinke, ost, eller en blanding av disse, er alle eksempler på gode fyll. Ved å kombinere ulike fyll, kan du skape en svinekam med unike og komplekse smaker.

Stekemetoden for fylt svinekam er også viktig for å sikre at retten blir saftig og mørt. Et viktig tips her er å brune svinekammen godt på alle sider før den stekes videre i ovnen. Dette gir ekstra smak, i tillegg til at det bidrar til en fin, gyllenbrun farge. Det er også avgjørende å ikke overstige en kjernetemperatur på 72 grader for å unngå at kjøttet blir tørt.

Fylt svinekam er en yndet hovedrett; med en lekre utseende, og en bred smaksspekter er den et selvfølgelig valg ved feiring og festligheter. Det er flere alternativer for å komplimentære retten med lekre sideretter. Poteter, enten i form av potetgrateng, ovnsbakte poteter eller potetmos, er en favoritt som ofte går hånd i hånd med svinekam. Rike sauser, gjerne på basis av fløte eller vin, er også et utmerket følge. Grønnsaker som er stekt eller kokt «al dente» gir en deilig friskhet og knasende tekstur mot det smaksrike kjøttet.

Til slutt, ikke glem at en velsmakende vin kan gjøre en stor forskjell. En rødvin med rund fruktighet, lett krydret innslag og myke tanniner vil komplementere svinekamens rike smaker. For de som foretrekker hvitvin, anbefales det å velge en fyldig, rund, men frisk vin. Fylt svinekam er utvilsomt en høytidelig rett; dens kombinasjon av varme, fyldige smaker og teksturer gjør den til et festmåltid av beste sort.

Fylt svinekam er med andre ord en gastronomisk nytelse som kan tilberedes og justeres etter smak og behag. Med godt utvalgte ingredienser, riktig stekemetode og velkomponerte sideretter, kan du servere et måltid som vil imponere de mest kresne gane. Oppdag gleden ved å mestre fylt svinekam, til glede for deg selv og dine gjester.

Legg igjen en kommentar