Ingredienser:
5 dl melk 1 pk gjær 50 g smør 1 ts salt 5 dl helkorn 1 liter hvetemel 100 g finstrimlet purre 100 g revet ost 100 g skinke i biter

Fremgangsmåte:
Kok opp melken, hell den over helkornene. La blandingen stå noen timer for bløting. Smelt smøret, arbeid inn smuldret gjær, smeltet smør og hvetemel. La heve til deigen har doblet. Del deigen i to eller fire. Kjevle ut hver del i en sirkel og del opp i åtte emner. Fyll hver snipp med ost, skinke og purre og rull sammen. Etterhev godt. Pensle med egg, strø med valmue- eller sesamfrø og stek i stekeovn ved 250 grader i 10-12 minutter.

Mer om Fylte horn

«Fylte horn» er en populær rett i det norske kjøkken og er særlig kjent for sin allsidighet og utrolig gode smak. Den er en viktig del av det norske kulturarv og representerer en unik blanding av forskjellige kulinariske tradisjoner.

Tradisjonelt sett består «fylte horn» av en blanding mellom et deilig, mykt deig og et rikt fyll av kjøtt, grønnsaker, ost eller syltetøy blant annet. Men i dag har det blitt en trend å eksperimentere med forskjellige typer fyll og smakskombinasjoner, noe som har resultert i et bredt utvalg av forskjellige «fylte horn».

Mange av disse moderne varianter inkluderer eksotiske ingredienser som avokado, hummer eller trøffel for å nevne noen. Noen versjoner er også inspirert av internasjonale retter som for eksempel taco-fylte horn, pizza fylte horn eller til og med sushi fylte horn. Det sier noe om hvor langt denne retten har utviklet seg, og hvor mye den har tilpasset seg de skiftende gastronomiske trendene.

Til tross for disse moderne twistsene, er det visse ting som forblir konstant i alle «fylte horn». For eksempel er alltid deigen nøye laget og rullet ut for å sikre en jevn konsistens. Deretter blir den krydret og fylt med de valgte ingrediensene. Den fylte deigen blir så forsiktig rullet sammen i en halvmåne form, derav navnet ‘horn’. Til slutt blir de stekt til de er gylne og sprø, og serveres varme.

Hvert «fylte horn» er i realiteten en kunstverk, en delikat balanse mellom tekstur og smak, mellom tradisjon og innovasjon. Det er ikke rart at «fylte horn» fortsetter å være en favoritt blant både lokale og turister, for å ikke nevne matelskere rundt om i verden.

Sammenfattingsvis er «fylte horn» en fascinerende kulinarisk opplevelse, en smakfull reise gjennom nordisk matkultur fylt med overraskelser og nyvinninger. Hjerterytmen øker ved hvert bitt, ved hvert smak av denne delikatessen. Det er hver bit verdt å være et eventyr, en gourmet oppdagelse. Det er mer enn bare en mat, det er «fylte horn».