Ingredienser

Gås på ca 5 kg
6 epler
1 pose svisker.
Rosenkål og rødkål.
1 Løk,
1 paprika
200g bacon.

Saus:
Innmat fra gåsa,
halv liter hønsekraft,
1 løk,
salt og pepper ,
halv gulerot
halv stilk fra stangselleri ,
30g smør,
4 ss gåsefett
2 ts potetmel.

Tilberedning

Gåsen prikkles med en gaffeel over det hele. Bindes opp,Stuffes med epler i båter og svisker. kryddres med salt eg pepper. Brunes over det hele. Smør brystet inn med smør. innmaten- se sausen. Stekes i ovnen på rist med vann under på ca 190C . Beregn ca 20 min pr halvkilo i steketid, snu gåsen jevnlig og øs over kraft fra lanpannen . Saus: Hals,hjerte og kross kokes ved svak varme i så mye hønsekraft at den dekker . tillsett løk . smak til med salt og ha i en klyppe timian , gulerot og selleri. Etter 2timers koking silles kraften fra og settes til side.Imens hakkes hjerte krås med kniv. Gåseleveren sauteres i smør og hakkes også.

Når gåsen er ferdig stekt fjærnes hyssingen. den legges på et fat og holdes varm, mens sausen lager ferdig. Helle alt fettet ,så nær som 4 ss, ut av langpanna og rør i potetmel. La det småkoke mens man rører i ca 5 min. Litt etter litt tilsettes 7dl av den avsilte innmatkraften og alt kokes under omrøring i 5min til.Ha i den hakkede innmaten og server sausen for seg selv. Grønnsaker: Rosenkål m/ sautert løk, bacon og paprika i små terninger.