Ingredienser
* 50 gr pinjekjerner ristet uten olje i varm panne * 80 gr basilikumblader * bladene fra to store kvister rosmarin * 2 fedd hvitløk * 70 gr revet parmesan, ev. 35 gr parmesan og 35 gr pecorino * 1/2 ts maldonsalt * 175 ml god toscansk extra virgine olivenolje
Tilberedning
Knus de ristede pinjekjernene i en morter. Ha i urtene, finhakket hvitløk, saltet og halvparten av oljen. Mos til en jevn masse. Rør inn den revne osten og resten av oljen. Du kan også lage denne pestoen i en hurtigmikser. Følg samme rekkefølge.

Mer om emnet: Venesiansk pesto

Venesiansk pesto, også kjent som «Pesto alla Veneziana», er en autentisk italiensk matrett som stammer fra den vakre regionen Venezia. Denne varianten av pesto skiller seg tydelig fra den mer kjente Genovansk pesto ved at hovedingrediensen er persille i stedet for basilikum. Persille, olivenolje, valnøtter, hvitløk og Parmesan er de grunnleggende ingrediensene i denne Venezianske pesto. I motsetning til den Genovansk pesto som inneholder pinjekjerner og Pecorino ost, gir valnøttene i Veneziansk pesto en mer robust og jordnær smak.

Noe som er interessant med Venesiansk pesto er dens tilknytning til historien og kulturen i Venezia. Denne spesielle pestoen er vanligvis tilstede i den tradisjonelle retten «Bigoli in Salsa», som er spesielt populær i perioden rundt fastelavn og andre religiøse feiringer i området. Det unike med denne retten er at pestoen er blandet med saltet sardiner og løk, noe som gir en særpreget og smakfull opplevelse.

Tilberedningen av Veneziansk pesto er ganske enkelt. Som for de fleste pestoer, er det bare å blande sammen ingrediensene til en konsistent pasta. I dette tilfellet gjøres det ved å knuse persille, hvitløk, valnøtter og parmesan i en morter eller matprosessor, deretter blandes det sammen med olivenolje til det oppnår en tykk, smørbar konsistens. Den klare pestoen kan deretter blandes med pasta, gnocchi eller brød etter ønske.

Det er også viktig å merke seg at Veneziansk pesto alltid bør gjøres frisk for best smak. Siden pestoen ikke inneholder noen konserveringsmidler, tar det kun litt tid før de ferske ingrediensene starter å mister sin utmerkete smak. Forbruket bør være innen noen få dager.

Å forstå og oppdage Veneziansk pesto kan gi en spennende kulinarisk reise. Denne pestoen, med sin historiske røtter og egenartede smaker, kan tilføre ditt italienske kjøkken en rik og robust smaksdimensjon. Neste gang du ønsker litt variasjon fra den tradisjonelle Genovansken, gi denne Venezianske varianten en prøve!.