Ingredienser

* Til 4 personer nesler uten grove stilker
* 50g smør
* 2 sjalottløk
* 2 fedd hvitløk
* 1 l hønse- og/eller grønnsakkraft fra neslene (buljong)
* 4 poteter
* 1 ts salt
* pepper og revet muskat
* 2 ts sitronsaft
* 2 dl matfløte, kremfløte eller crème fraîche

Tilberedning

1. Plukk eller klipp små, fine skudd eller spede toppskudd av litt større planter. Bruk hansker. Etter at neslene er kokt vil de ikke ”svi” når du tar på dem.
2. Plukk eller klipp små, fine skudd eller spede toppskudd av litt større planter. Bruk hansker. Etter at neslene er kokt vil de ikke ”svi” når du tar på dem.
3. Kok opp vann og legg i de avrente neslene og kok under lokk i 8-10 min. Sil av kokekraften, den skal brukes i suppen. Legg neslene over i kaldt vann, ev i et dørslag og skyll i kaldt vann, da beholder de den fine grønn fargen. Klem ut det kalde vannet og hakk neslene opp med en kniv.
4. Smelt smøret og surr finhakket løk og hvitløk til de er ”blanke”. Tilsett kraft og poteter i tynne skiver eller terninger. Kok opp og la suppen koke til potetene er møre 15-20 min. Tilsett neslene og la de koke med de siste 10 min. Mos suppen med en stavmikser eller kjør i en foodprocessor . Kok opp på nytt tilsett crème fraiche og smak til med salt, pepper, muskat og sitronsaft.

Server med halve kokte egg og ev litt finklippet gressløk eller med brødkrutonger.

Tips: Nesler kan erstattes eller blandes med frisk spinat eller skvallerkål. Brødkrutonger: Skjær brød i terninger og stek i litt smør eller olje og litt finhakket hvitløk i en stekepanne til brødterningene er sprøe og gylne.