Ingredienser
Skjær stilken av blomkålen og kok den mør i saltvann. Lag ostesaus La blomkålen renne av på en asjett med papir. Smør en ildfastform med smør og legg blomkålen i. Tøm ostesaus over, og dryss litt revet ost over alt. Dryss på dill.
Tilberedning
Stekes i ovnen til blomkålen er gyllen brun. Serveres med flesk/bacon og kokte poteter.

Mer om emnet: Gratinert blomkål

Blomkål er både næringsrik og velsmakende, noe som gjør den til en fantastisk hovedingrediens i mange retter. En av disse er gratinert blomkål, en ovnsrett som kan serveres som en velsmakende hovedrett eller som tilbehør til kjøttretter.

Gratinert blomkål er en matrett som finnes i mange ulike utgaver rundt omkring i verden. Forskjellige regioner har sine egne, unike oppskrifter ved bruk av lokale ingredienser og krydder for å tilpasse retten til deres spesifikke smaker. Latin-Amerika tilbyr en spansk versjon med smuldrete ost, mens den franske versjonen ofte inkluderer smør, hvitløk og ost. I Mellom-Østen er det en versjon som inneholder tahini, en sesampaste, sammen med andre krydder for å gi det en rik og dypt smaksrik profil.

Til tross for de forskjellige versjonene, er det noen grunnleggende elementer som er viktig for å lage gratinert blomkål. Først trengs det selvfølgelig blomkål, som ofte blir forvellet eller stekt før det blir blandet med andre ingredienser. Videre bruker de fleste oppskrifter melk eller fløte, samt et noe mel til å lage en béchamelsaus. Osten, som vanligvis er cheddar, parmesan eller gruyere, tilfører retten salt og umami. Til slutt blir blomkålen gratinert i ovnen til den er gylden og bublende.

Fordelen med gratinert blomkål er at det er en fleksibel rett som kan varieres etter smak og behov. For eksempel kan du legge til ekstra grønnsaker som spinat eller sopp, eller du kan tilføre mer protein ved å inkludere kjøtt eller tofu. Du kan også bytte ut melk med en plantebasert alternativ for en vegansk versjon. Det samme gjelder for osten – mange plantebaserte alternativer kan brukes til å lage en vegansk gratinert blomkål.

En siste faktor som gjør gratinert blomkål til en så elsket rett er dens tekstur. Blomkålen får en deilig mykhet etter å ha blitt kokt, mens osten og béchamelsausen tilfører en rikhet og fyldighet. I kombinasjon med den sprø, gratinerte overflaten, skaper dette en rett som er komfortabel, tilfredsstillende og nettopp derfor så utrolig populær. Derfor vil gratinert blomkål alltid forbli en klassiker på mange matbord rundt om i verden, uansett hva slags kulinarisk trend som måtte gjøre seg gjeldende for øyeblikket.