Ingredienser:
Ca 200 g hvetemel (3 1/2 dl) 125-150 g smør eller margarin 2-3 ss vann Fyll: 1/2 grillet kylling 2 ss olje eller smør 100 g fetasost 1/2 løk 3-4 tomater 1 krm rosmarin 3 egg 1 1/2 dl fløte 1/4 ts salt 1/2 krm pepper

Fremgangsmåte:
Ovnstemperatur: 200 grader Steketid: ca 15 minutter + ca 30 minutter Smuldre smør og mel i en vanlig bolle eller kjøkkenmaskin. Tilsett kaldt vann til en smidig deig. Sett deigen kjølig i minimum 30 minutter, trykk den deretter ut i en smurt paiform (ca 24 cm i diameter), eller kjevle den ut til en leiv og kle formen. Prikk deigen med en gaffel. Forstek paibunnen som anvist, til den er lysebrun. Rens kyllingen for skinn og bein, og skjær kjøttet i terninger. Hakk løken og fres den i oljen ved middels varme. Skjær tomatene i terninger og legg dem også i pannen. Krydre med rosmarin, og kok uten lokk til mesteparten av væsken har kokt inn. Hell løk- og tomatrøren i det forstekte paiskallet. Fordel kyllingen og fetaosten over. Visp sammen egg, fløte og krydder og hell den i paiformen. Stekes midt i ovnen som anvist. Server kald eller varm med en grønn salat.

Mer om Gresk kyllingpai

Gresk kyllingpai, eller Kotopita som det kalles i Hellas, er en tallerken full av smak og tradisjoner. Denne populære retten er et strålende eksempel på klassisk gresk matlaging, der enkle, rene ingredienser blandes til nytelse for øyet og ganen.

Pie er en viktig del av gresk gastronomi, og kyllingpai er en favoritt blant mange. Den inneholder saftige biter av kylling, lagret i en deilig, aromatisk saus og pakket inn i et sprøtt filo-deigskall. Et særtrekk ved denne paien er bruken av generøse mengder aromatiske urter som dill, persille og mynte, som alle bidrar til å fremheve smaken av kyllingen.

Denne retten blir ofte servert som hovedretten i store familiesammenkomster, bursdager, og andre spesielle begivenheter. Med sitt rike proteinkilde og komplekse smaker, er det en perfekt tallerken å dele rundt bordet. Tradisjonelt sett, er det i Hellas gjerne kvinnene i huset som står for tilberedningen av denne retten, noe som gjør det til et virkelig hjemmelagd mesterverk.

Gresk kyllingpai er en relativt enkel rett å tilberede, selv om det er noen få trinn som krever litt øvelse. For eksempel krever filodeigen litt dyktighet å håndtere da den er så tynn og blir lett revet. Men, med litt tålmodighet og forsiktighet, vil selv den mest uerfarne kokken kunne mestre denne teknikken.

Det er interessant å merke seg at ulike regioner i Hellas har egne variasjoner av denne retten. Noen steder legger de til lokale oster i fyllet for ekstra smak og kremethet, mens andre kan inkludere ekstra grønnsaker som paprika eller aubergine. Uansett lokale variasjoner, er det allikevel de grunnleggende ingrediensene og teknikkene som binder denne retten sammen og gir den en unik gresk vri.

Avslutningsvis er denne greske paikreasjonen en sansefull opplevelse, som smakfullt kombinerer en rekke elementer for å danne en balansert og mettende rett. Gresk kyllingpai har blitt en populær del av det internasjonale kjøkkenet, og fortsetter å imponere matelskere over hele verden med sin unike blanding av teksturer og smaker. Det er ikke bare en pai, det er en kulinarisk reise til det ærlige, friske og unike ved middelhavskjøkkenet.