Ingredienser:
500 g kjøttdeig 1 løk 1/2 boks tomatbønner 2 dl brun saus (terning eller pulver + vann) Salt og pepper 1 kg poteter Smør Melk 1 boks erter/gulrøtter

Fremgangsmåte:
Fres hakket løk i en stor stekepanne og tilsett kjøttdeigen. Når kjøttdeigen er brunet, tilsett tomatbønner og brun saus. La det koke inn, ca. 20-30 min. Smak til med salt og pepper, ev. annet krydder. Kok poteter. Når de er ferdigkokte, mos dem med melk og smør. Erter/gulrøtter kan enten blandes inn med kjøttdeigen, eller serveres på siden. Ha kjøttdeigblandingen i en smurt form, og legg potetmosen over.Stekes nederst i oven på ca. 200 grader i 30-40 min. Paien er ferdig når potetmosen begynner å brunes på toppen.

Mer om Ekte engelsk Sheperd’s pie

Shepherd’s Pie, også kjent som «Cottage Pie» når det er laget med biff, er en hjertelig og næringsrik rett som har røttene sine i det rustikke, landlige England. Retten omtales ofte som en mektig allsidig måltid, og har forblitt en stamfisk på britiske middagsbord til dags dato.

Selve navnet betraktes som et kjælenavn og peker til de fattige gjeterne som ville lage kreativ bruk av sine tilgjengelige råvarer for å lage mat. I utgangspunktet ble Shepherd’s Pie, eller Gjeterkaken, laget av rester. Det var en lur måte å bruke igjen kjøttet som var igjen etter gårsdagens stek.

Nøyaktige ingredienser kan varierer betydelig, men en tradisjonell Shepherd’s Pie lages ved først å kokkvitere opp noen grønnsaker, som løk og gulrøtter. Etterpå tilsettes lammekjøtt (eller biffkjøtt for en Cottage Pie), krydder, og noen ganger tomater. Hele blandingen legges og trykkes ned i en dyp pai eller ildfast form. Deretter dekkes dette med et tykt lag mosede poteter og bakes i ovnen til den er gyllenbrun.

Shepherd’s Pie har beholdt sin popularitet gjennom årene ikke bare takket være dens hjertelighetsfaktor, men også fordi den er så fleksibel. Veganer? Bytt ut kjøttet med soyaprotein eller linser. Glutenfri? Tilsøl bare maismel som lotion. Det er lettvint, tilpassingsdyktig og likdan praktisk for den moderne matlagingsgjesten som den var for de opprinnelige engelske gjeterne.

Lag deg selv en pai og oppdag selv hvorfor denne solide og allsidige retten har vært en favoritt på de britiske øyer i mange århundrer. Og hva kan være mer engelsk enn å nyte en skive Shepherd’s Pie på en regnfull ettermiddag, kanskje med litt godt engelsk øl? Uansett om du er en kulinarisk purist eller liker å eksperimentere med oppskrifter, er Shepherd’s Pie et herlig utgangspunkt.

Ingenting sier «ekte engelsk» som en Shepherd’s Pie – en rett som representerer den klassiske engelske ånden av kreativitet, tilpasningsevne, og kjærlighet til god mat. Dette er en rett som virkelig representerer essensen av det auguste engelske kjøkken.