Ingredienser
salatblader ½ agurk i tykke skiver 5-6 tomater ½ løk i skiver 10-12 sorte oliven 75 gr. fetaost i tykke skiver 4 ss. olivenolje 1 ss. eddik frisk timian (kan sløyfes)
Tilberedning
Alle salatingrediensene legges i en salatbolle. Olje og eddik dryppes over og til slutt et lett dryss med timian. Spises med brød.

Mer om Gresk salat med fetaost

Gresk salat er kjent for sin enkelhet og friskhet, mye takket være sine hovedingredienser: saftige tomater, sprø agurker, krispy rødløk, velsmakende oliven og den uimotståelige fetaosten. Men det er mer å utforske om denne deilige retten.

Gresk salat, eller «Horiatiki» som den kalles på gresk, er en av de mest kjente salattypene i verden. Den oppstod i Hellas og det er mange variasjoner av den rundt om i verden. Kombinasjonen av fetaost og oliven er imidlertid en fast bestanddel. Fetaost er en veldig viktig ingrediens i greske retter og den gir salaten en unik, salt og tangy smak.

Interessant nok, er den tradisjonelle greske salaten ikke blandet. Hver ingrediens serveres i sin egen lille haug på tallerkenen, noe som gjør det til en visuell fest så vel som et smaksrikt måltid. Fetaosten er vanligvis plassert i midten av tallerkenen, og de andre ingrediensene rundt den. Dette fremhever den spesielle posisjonen fetaosten har i denne retten. Gresk fetaost er en råvare med beskyttet opprinnelsesbetegnelse (BOB), som betyr at ekte feta bare kan produseres i bestemte områder i Hellas.

Gresk salat kan være en del av et større måltid, men den kan også være et måltid i seg selv, spesielt når den serveres med brød. Den er næringsrik og mettende, og inneholder mange av de elementene som er kjent fra Middelhavsdietten, som er viden kjent for sine helsemessige fordeler.

Fetaosten i den greske salaten er ikke bare velsmakende, men også full av næringsstoffer som bidrar til god helse. Den er en god kilde til kalsium, et viktig mineral for benhelse. Fetaost inneholder også B-vitaminer og er rik på protein. I tillegg har studier vist at fetaost kan ha probiotiske egenskaper, noe som betyr at den kan bidra til å støtte god tarmhelse.

I sum er gresk salat med fetaost mer enn bare en lekker rett. Den gir en smak av Hellas’ matkultur, samtidig som den representerer en ernæringsrik og helsefremmende matvare. Når du nyter den, husk å respektere dens opprinnelse og tradisjoner, og la den lokale fetaosten være stjernen i showet.