4 store auberginer
4 store hvitløksfedd litt havsalt
4 soltørkete tomater
1-½ tørkete små røde chili (peperoncini)
7 ss extra virgin olivenolje
4 ss god vineddik
3 ss grovhakket bladpersille
2 ss friske oreganoblader
1 ts sukker salt
1. Skjær auberginene i skiver på langs eller på tvers, alt etter hva du synes er mest praktisk. Dryss litt salt over skivene og ha dem i et dørslag, Legg en suppetallerken eller lignende som press over. La stå minst en halvtime. Dette gjøres for å få ut mest mulig av eventuelle bitterstoffer samt væske ut av auberginekjøttet.
2. Skyll raskt av saltet og tørk godt med kjøkkenpapir. Mange kokker (og oppskrifter) hopper imidlertid over dette trinnet for å spare tid, men det er slik en ekte italiensk mamma ville gjøre det.
3. Så legges skivene på varm grill og grilles på begge sider. Legg skivene oppå hverandre i en vid salatbolle. Hvis tomatene er veldig tørre, kan du bløte dem i varmt vann eller hvitvin. Skjær dem deretter i bitte små terninger. Knus chiliene så fint du klarer. Knus hvitløksfeddene i en morter sammen med litt havsalt. Bland tomater, hvitløk og chili med olje, eddik, bladpersille og oregano. Hell over auberginene og bland godt. Smak til med salt.
4. La stå i minst en time.
Serveres som tilbehør til hovedrett eller som en egen smårett.