Her får du råd og inspirasjon til grønt og variert tilbehør i sommerens grilla pølser og oksekjøtt. Utover at grillet grønt teller med i 6 om dagenregnskapet (voksne skal spise 600 gram frukt og grønt om dagen), er det en fordel at det meste av tilberedningen kan foregå ute ved grillen.

Grønnsaksspyd/- matter
De fleste kjenner til å grille kjøttspyd. Men også grønnsaksspyd smaker deilig. Bruk cherrytomater, sjampinjong, minimaiser og stykker av løker, squash og paprika. Og sett evt. stykker av fersken og ananaser innimellom for variasjonens skyld.
Legg 5-6 vårløker, grønne aspargeser og helt tynne gulrøtter ved siden av hverandre og stikk små trespyd tvers gjennom dem 2-3 steder – så har du en lekker grønnsaksmatte.

Mais
Mais kan grilles på flere måter:

Uten blader : Fjern bladene fra maiskolbene og skjær kolben i 2-3 stykker. De skal grille 5-6 minutter i alt.

Med blader : Kreng ned bladene og fjern hårene. Legg bladene på plass. Grillet 10-15 minutter. Maiskornene blir mer saftige, når de grilles i bladene. Eller legg kolbene i kaldt vann med blader, til bladene er godt gjennomvåte. Grill de hele maiskolbene til bladene er svarte. Fjern de svarte bladene og nyt de saftige kolbene.

I folie : Pakk maiskolbene inn i aluminiumsfolie og legg ned dem til kullene. De skal ha ca. 10 minutter.

Frukt til kjøtt
Friske, grilla ferskener eller nektariner og ananaser smaker godt til kjøtt. Halve ferskener/nektariner skal ha 3-4 minutter på hver side. Og skiver av skrelte ananas i 1 cm tykke skiver skal ha et enkelt minutt på hver side.

Grønnsak i svøp
Spisskåler som først er skåret i kvarter og så i mindre stykker, svøpes i bacon. Grill til kålen er mør og baconet sprø. Server med et dryss av klippet gressløk. Eller pakk grønne aspargeser i parmaskinke og grill dem i et par minutter, til skinket er sprøtt.

Auberginer og squash – gode til grillen
Auberginer : Skjær skiver (1 cm tykke) av aubergine på langs eller på tvers, som legges på kjøkkenrull og drysses med salt, slik at væten trekkes ut. La dem trekke 10 minutter og børst saltet av, før de legges på grillen. De skal være godt brune, men ikke sved.
Squash : Skåret på langs i ca. 1 cm tykke skiver og grilles kort på begge sider.

Tips

* Frukt og grønt skal alltid pensles, før det legges på grillen. Du kan pensle med en god olje, varier evt. smaken ved å tilsette oljen forskjellige krydderurter og krydder. Eller bruk pesto, kjøp en eller lag den selv. Bland f.eks. olivenolje med finhakkete valnøttkjerner og basilikum. Smak til med salt.
* Vend flittig, når du griller, så unngår du å svi kjøtt og grønnsaker. Det smaker ikke godt – og det er helseskadelig.
* Legg trespyd i vann i½ time, før de brukes, så går det ikke ild i dem.
* Eksperimenter! Prøv forskjellig frukt og grønt, når du likevel står ved grillen. Noe er godt. Annet ikke helt så godt.

På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.