7 dl vann
50 g smør eller margarin
50 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker
1 stort egg
ca. 6 dl grov sammalt rug
12-14 dl hvetemel
sesamfrø
vispet egg til pensling
Smuldre gjær i en bakebolle. Smelt smør og hell i vannet. Løs opp gjæren i litt av deigvæsken som skal holde37 grader. Tilsett resten av væsken, salt, sukker, vispet egg og mesteparten av hvetemelet,. Noe mel trenger du til utbaking senere.
Elt deigen godt. Om den virker litt løs, tilsetter du mer hvetemel. Dekk til deigen med plast eller et fuktig bakeklede og sett bakebollen på et lunt sted. La deigen heve i vel 30 min.
Ha deigen på et melet bakebord. Kna den til den er blank og smidig å arbeide med. Del deigen i 2 like store deler. Rull ut til pølser, del hver lengde i 6 biter. Rull til boller, og klem flate ca 2 cm tykke. Legg hamburgerbrødene i en smurt langpanne, og la de etterheve i ca 30 min under et håndkle. Pensle med vispet egg og dryss sesamfrø over.
Stek rundstykkene midt i ovnen i 250 grader i ca 15 min. Avkjøles på rist.