* 3 dl hvetekli
* 1 liter vann eller lettmelk
* 50 g gjær
* 2-3 ts salt
* 2 ss olje
* 2 ss lys sirup
* 6 dl sammalt rug, fin
* 6 dl sammalt hvete, grov
* ca 1,3 dl hvetemel
Mål opp hvetekli i bakebollen. Varm vann eller melk til fingervarmt, 37 ºC. Hell mesteparten av væsken over kliet og bland godt.
Rør gjæren ut i resten av væsken. Bland den utrørte gjæren, saltet, oljen og sirupen med kliet. Tilsett sammalt rug, sammalt hvete og så mye hvetemel at deigen blir smidig og slipper bollen. Dryss litt mel over deigen. Dekk bollen med plast og klede. La deigen heve i ca 45 minutter.
Ta deigen på lett melet bakebord. Elt inn resten av melet. Form 2 glatte brød. Legg dem i smurte former 1,5-2 liter. La brødene heve under klede i ca 30 minutter.
Sett formene på rist på nederste rille i ovnen. Stek brødene i ca 1 time ved 200 ºC. La brødene stå noen minutter i formene. Hvelv brødene forsiktig på rist.
La brødene «modne» 1 døgn før bruk.