Ingredienser

800 g kjøttdeig ( ev. malt kalkun )
1 stor løk, finhakket
2 ss rapsolje
2 beger seterrømme ( ev. lettrømme )
1 ss soyasaus
ca. 1 ts karri ( mer etter smak, jeg liker mye! )
salt og pepper etter smak
3 ss persille, finklippet

Tilberedning

– Varm oljen i en stekepanne over middels varme.
– Fres løken til den blir blank og myk, ca.5min.
– Tilsett kjøttdeig og brun til den er gjennomstekt.
– Ha i salt og pepper etter smak og soyasaus og fres noen minutter til
– Ha i rømmen, skru ned varmen litt og varm til serveringstemperatur ( skal ikke koke voldsomt, da blir rømmen tynn )
– Smak til med karri
– Dryss persille over til slutt og server med ris, brokkoli og ferske rundstykker

Om Gryterett med rømme

Gryteretter er en deilig og populær matrett blant de fleste nordmenn, og den uten tvil mest elskede ingrediensen for å tilsette en kremet og syrlig vri til disse rettene, er rømme. En typisk og tradisjonell gryterett med rømme involverer ofte kjøtt, grønnsaker og en haug av krydder, alle sammensatt for å lage en rik og tilfredsstillende rett. Men hvordan og når la man til rømme i denne oppskriften?

Rømme i gryteretter er et kjent triks i det norske kjøkken, men det er ikke så kjent blant utenlandske kjøkken. Rømme tilfører en kremet tekstur og syrlig smak i rettene, noe som gir et deilig og balansert motspill til de ellers rike og robuste smaker. Dette tilskuddet kan gjøre en ganske enkel rett til noe ekstraordinær og full av smak.

En populær gryterett med rømme er «Rømmegrøt». Dette er en klassisk norsk rett, typisk servert på nasjonale høytidsdager som 17. mai. Rømmegrøt er en type grøt laget hovedsakelig av rømme, mel og salt. Den blir ofte servert med sukker, kanel og smør, og noen ganger også med spekemat. Rømmegrøtens særpregende kremethet og syrlighet kommer fra rømmen.

Et annet tradisjonelt eksempel kan være «Sodd», en gryterett fra Trøndelag. I denne retten brukes både kjøtt og rømme, og resultatet er en varm og velsmakende rett, som tradisjonelt blir servert ved store anledninger som bryllup og konfirmasjoner. Rømmen gir et syrlig element, som igjen balanserer rettens naturlige sødme og rike smaker.

For variasjon, kan rømme også benyttes i sjømate. En eksempel er gryterett med fisk og rømme, hvor rømmen hjelper til med å utfylle og fremheve fiskens smak. Tilsett de rette krydderne og grønnsakene, og du vil ha en rett som er unikt deilig.

Rømme er altså en flott ingrediens å bruke i ulike gryteretter. Ikke bare gir den en berikende smak og konsistens til rettene, men den er også en smidig måte å variere smakene på. Vi håper denne artikkelen har gitt deg ny innsikt og inspirasjon til å prøve deg på noen gryteretter med rømme. Lykke til på kjøkkenet!.