Ingenting er så surt som å i vanvare sette fra seg en varm gryte på et underlag som ikke tåler det, for så å bli påminnet den tabben i all evighet etterpå ved å måtte beskue den flotte, brente ringen som oppsto i det øyeblikket du gjorde det. Spesielt mange kjøkken- og bordplater har lidt en brent skjebne på grunn av et par sekunders ubetenksomhet, ikke minst siden det hadde vært så utrolig enkelt å unngå. Alt man hadde trengt var et gryteunderlag.

Gryteunderlaget har vært en sikker vinneren på gavefronten i årevis, hvor håpefulle små har sittet i sine tenners gnissel og limt sammen klesklyper og korkbiter til fantasifulle mønstre de ønsker å glede sine foreldre med. Være seg på skolen eller i barnehagen. De aller fleste har et slikt minne. Enten gjemt bort i hjernen et sted, eller i kjøkkenskapet. Eller der de naturlig hører hjemme, under grytene.

Mange bruker også konsekvent gryteunderlag under kalde gryter, ikke minst fordi det beskytter både bordplater og grytene mot slitasje, og mange av dem er faktisk også svært dekorative. Gryteunderlag med motiver på er også et yndet samleobjekt, og flere steder i verden selges de som souvenirer. Disse er ofte veldig forseggjorte og flotte å se på, kanskje i dekorert keramikk.

Visste du at gryteunderlaget faktisk også har et annet navn? På 1990-tallet avholdt et radioprogram en konkurranse hvor man skulle finne på et nytt navn til gryteunderlaget, og valget falt på “hambus”. Ikke særlig utbredt, men likevel morsomt å vite.