Gulasjsuppe

Ingredienser
1/2 til 3/4 kg suppekjøtt av okse 2 ss matolje 2 store løker 2 ss smør eller margarin 2 hvitløkfedder 1 ss paprikapulver 1 rød paprika 1 grønn paprika 1 fersk chilifrukt 7 dl vann 2 ts salt 1 ts karve 1 boks hele tomater 2 poteter
Tilberedning
Skjær kjøttet i små biter. Varm oljen i en gryte og brun kjøttet. Ta opp kjøttet og legg det på et fat. Skrell løken og skjær den i skiver. Smelt smøret i gryten og fres løken. Press og tilsett hvitløken og krydre med paprikapulver. Skyll og rens paprikaene og skjær dem i ringer. Skjær chilifrukten i små biter. Legg kjøttet tilbake i gryten og hell i vannet. Tilsett paprika, salt, karve, chili og de hermetiske tomatene med kraft. Kok opp og la suppen småputre under lokk til kjøttet er mørt, ca 2 timer. Skrell imens potetene og skjær dem i skiver. Ta opp kjøttet og fjern bena. Skum av suppen og legg kjøttet tilbake. Tilsett potetene og la suppen koke i ytterligere 30 minutter. Smak eventuelt til med mer krydder. Server med en klatt créme fraîche eller rømme.

Mer om Gulasjsuppe

Gulasjsuppe er en tradisjonell ungarsk rett som har blitt meget populær over hele verden, inkludert Norge. Men det mange ikke vet er at den opprinnelige gulasjen var en mye enklere og mer grunnleggende rett enn den vi kjenner i dag. Gulasjen ble til under den ungarske pusztaen (sletten) på 1800-tallet, der gjetere laget en enkel suppe av fårekjøtt, løk og paprika mens de voktet flokkene sine. Denne grunnleggende suppen er forefaren til den rike og komplekse gulasjen vi kjenner i dag.

Paprika er hovedingrediensen i gulasjsuppe, både for smak og farge. Historien bak paprikaen er også fascinerende i seg selv. Den ble først introdusert i Ungarn på 1500-tallet av tyrkere som hadde kommet over denne planten i Amerika. Men det var først på 1800-tallet, samme tid som gulasjen ble født, at ungarske bønder begynte å dyrke paprika i stor skala og inkludere den i deres daglige kosthold. Siden den gang har paprikaen vært en essensiell del av den ungarske matlagingen, inkludert gulasjsuppe.

Gulasjsuppe er i dag synonymt med ungarsk matkultur, men har over tid utviklet seg og tilpasset seg forskjellige kulinære tradisjoner rundt om i verden. I Norge for eksempel, er det populært å inkludere poteter og gulrøtter i gulasjen – ingredienser som ikke er typisk brukt i den ungarske varianten. Gulasjservering i Norge er også ofte ledet av vinter og høytider, hvor den varmende og mettende suppen passer perfekt i det kalde klimaet.

Selv om gulasjsuppen er populær, er det ingen fast oppskrift å følge. Mange kokker og husmødre legger sin egen vri på retten, og det er vanlig å se variasjoner med forskjellige typer kjøtt, grønnsaker og krydder. Det som er sikkert er at uansett hvilken variant du velger, vil du ende opp med en varm, mettende og velsmakende suppe. Dette er også grunnen til at gulasjsuppe har blitt en favoritt blant mange, uavhengig av nasjonalitet eller matpreferanser.

Hvis du er ute etter en rett som er både mettende, næringsrik og velsmakende, er gulasjsuppe et sikkert valg. Det er en rett som er enkel å lage, samtidig som den tillater varierte ingredienser og stor rom for personlig tilpasning. Med sine dyprøde farger, rik på smak og kreativitet, kan gulasjsuppe helt klart bli en stor suksess på kjøkkenet ditt.

Legg igjen en kommentar