1 okseknoke med mye kjøtt
vann
2 løk delt i fire
2 gulrøtter i biter
1/5 sellerirot i skiver
1/5 purre i skiver
salt
10 hel sort pepper
1 1/2 – 2 kålhoder
suppeboller
250 g kjøtt fra okseknoken
1/4 ts ingefær
1/8 ts pepper
3/4 ts salt
2 ss hvetemel
1 1/2 dl husholdningsfløte
Del okseknoken på tvers i 5 cm stykker. Dekk med vann. Kok opp og skum godt. Tilsett grønnsakene, salt og pepper og la alt trekke over natten. Sil og mål kraften. Du trenger 5 l kraft.
Kålhoder uten stilk kuttes i 5 mm terninger før de tilsettes kraften.
Skjær kjøttet fra okseknoken. Grovmal kjøttet, og tilsett krydder og mel. Spe med fløte. Farsen formes til kjøttboller som trekker ferdig i kraft.
Kraften med kålterninger tilsettes suppebollene og varmes til kokepunktet før den serveres med lunken hvetekake.
Denne retten ble brukt midt på dagen julaften.