Ingredienser
2 flådde harer en liten bit sellerirot 1 purre 1 ss tomatpuré 3 dl madeira 20 einerbær 2 kvaster timian 2 ts sucker 1 ts revet fersk ingefær saft av ¼ sitron 2 gule løk 2 gulrøtter 5 ss smør 2 ½ dl viltkraft eller vann 15 hvite pepperkorn 1 laurbærblad 2 kvaster persille 1 ts salt 2 dl fløte
Tilberedning
Del harene, og legg vekk indre- og ytrefiletene og lårene. Dette kan brukes senere til andre retter. Hakk resten i småbiter som legges i langpanne og brunes i ovn ved 225 C til bena er pent brune. Skjær grønnsakene i biter, og fres dem i smør i en stor kjele. Tilsett så tomatpuré, hell over madeira og la alt koke noen minutter. Legg de brunede ben- og kjøttbitene i kjelen, hell over viltbuljongen (eller vannet) og gi det et oppkok. Skum godt, ha i krydderet og la alt småkoke i ca 2 timer. Når det er ferdig siles suppen. Smak til med sukker, salt, pepper og revet ingefær. Smaksett med sitron.

Mer om Haresuppe

Haresuppe er en deilig og næringsrik rett med lange tradisjoner i norsk matkultur. Den stammer fra tiden da harejakt var vital for overlevelse og matforsyning i kalde norske vintre. Selv om harejakt ikke lenger er nødvendig for overlevelse, har haresuppe beholdt sin plass som en spesiell delikatesse i det norske kjøkken. Dette skyldes ikke bare dens rike smak, men også dens symbolikk, som forbinder oss med vår felles historie og arv.

Oppskriften på haresuppe kan variere, men de grunnleggende ingrediensene er vanligvis harestykke, grønnsaker som gulrøtter, selleri, løk, og poteter, urter som timian, rosmarin og laurbærblader. Du kan også legge til en klype salt og pepper for smak. Noen oppskrifter inkluderer til og med et dash av rødvin for å tilføre suppen en ekstra rik og robust smak. Suppen blir typisk kokt sakte over lav varme i flere timer, noe som gjør kjøttet mørt og gir suppen en dyp, mettet smak.

Haresuppe serveres ofte som del av en høytidsmiddag eller et festmåltid, spesielt under jul og påsketid. Det skyldes ikke bare dens rike og fyldige smak, men også den symbolske betydningen haren har i norsk folketro. Haren blir ofte sett på som et symbol på fruktbarhet og vekst, noe som gjør haresuppen til et passende valg for feiringen av liv og fornyelse.

Ernæringsmessig sett er haresuppe en utmerket kilde til protein, vitaminer og mineraler. Harekjøtt er kjent for å være magert og høyt i protein, mens grønnsakene som brukes i suppen, gir en boost av vitaminer og fiber. I tillegg kan harekjøtt bidra med jern og sink, som begge er viktige for immunforsvaret. Med dens kombinasjon av næringsstoffer, kan haresuppe hjelpe til med å støtte god helse og velvære.

Til tross for at haresuppe er sterkt forankret i norsk kultur, er det også populært i mange andre land. For eksempel i Russland, der den tradisjonelle retten «Finske Solyanka” blandes med harekjøtt for en tykk, matig suppe. I Italia blir hare også brukt til å lage en rik ragu som deretter brukes som base for mange forskjellige retter.

Sammenfattende kan vi si at haresuppe er en tradisjonell rett i Norge som har en rik historie og en unik smak. Den serveres ofte som en del av festmåltider og har en stor symbolsk betydning i norsk kultur. Med sine helsefordeler og dens popularitet over hele verden, er haresuppe både en kulturell arv og en universelt verdsatt rett.