Hva er vel mere amerikansk enn hamburgeren. I utgangspunktet to skiver brød med stekt kjøttdeig i mellom, som kan videreutvikles i uendelig mange varianter. Grillet, stekt, med ost, løk grønnsaker sylteagurk eller hva som helst annet som dine smakssanser foretrekker.

Et selvfølgelig valg når du fyrer grillen hjemme og verken du eller barna har tid til å vente på at biffen skal bli ferdig.

Gatekjøkkenkundens favoritt. Et raskt stopp innom nærmeste gatekjøkken hvor burgeren er standardisert i form og størrelse og serveres på minuttet. Serveres raskt og du trenger verken kniv eller gaffel for å få den i deg. En serviett kan derimot være på sin plass.

Eller du kan bestille hamburger på en finere restaurant. Da i en helt annen størrelse og utførelse, som gjør bestikk til en nødvendighet. Og servert med store mengder tilbehør.

Som du skjønner så er hamburgeren en sikker vinner til de fleste anledninger når mat skal inntas. Men hvor kommer denne retten fra?

Det land de fleste nok forbinder med denne matretten er vel USA. Men navnet i seg selv tyder på Tyskland. Hamburger- en rett fra Hamburg. En by som hadde en veldig stor utvandring til det forjettede land i vest.

En teori går ut på at så tidlig som på 1700 tallet ble det servert en rett kalt hamburger-sandwich. En sandwich fylt med stekt og saltet kjøtt. Denne ble så populær blant sjøfolk at det var ingen grunn til at tyske immigranter ikke skulle servere denne til de samme sjøfolkene når de besøkte kneipene i New York.

Hvordan utviklingen frem til den burgeren vi kjenner i dag skjedde er noe uklar og mange påberoper seg opphavet til den moderne versjonen.. Noe vi vet er at en herre ved navn Oscar Weber Bilby byttet ut brødskivene med en bolle/rundstykke rundt 1881, og at sannsynligheten er stor for at den moderne hamburger oppstod på slutten av 1800 tallet.

I begynnelsen av 1920 årene åpnet den første hamburgerkjeden, og i 1940 startet brødrene Maurice og Richard McDonald hamburgerkjeden som skulle bli den mest betydningsfulle i verden.