Cynara scolymus

Artisjokken tilhører kurvblomstfamilien ( Compositae ) og er nær beslektet med tisle. Den stammer fra Middelhavsområdet, hvor den ble dyrket en del av romerne, men er først sent blitt kjent i Norge.

Planten som kan bli opp til 2 m. høy er flerårig, men overvintring i Norge er svært vanskelig på grunn av rotstokkens følsomhet overfor frost.

Det er blomsterknoppen som høstes. Dette gjøres like før blomstring mens knoppen enda er tett lukket. De vakre blå blomstene ser man ikke på artisjokken man kjøper. Det finnes grønne, fiolette og hvite typer, men det er hovedsakelig de grønne som finnes på det norske markedet.

Det finnes ingen yrkesmessig dyrking i Norge, men det er ikke ualminnelig å se den forsøkt dyrket i hager.

Betydning i kosten
Artisjokker hører til de moderat energiholdige grønnsakene.

Artisjokk, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
237 k
56.9 kcal
Protein 2.9g
Karbohydrat 10.6g
Fett 0.2g
Protein 20.8 %
Karbohydrat 76 %
Fett 3 %

Typiske feil
Brune blader (eldring), mugg, misfarging av skaft, åpne, uttørking, treaktighet og råte.

Oppbevaring og holdbarhet
Artisjokker oppbevares best ved 0°C og 95-100 % relativ fuktighet, hvor de løse kan holde seg i 10-20 dager og emballerte i 7-10 dager. Ved 20°C og 60 % relativ fuktighet kan artisjokker holde seg i 2-3 dager.

Konserveringsformer
Normalt spises det nederste av kronbladene og bunnen, man kan faktisk også spise stengelen – den brukes på samme måte som blekselleri.

Dypfrysning
Kok artisjokkene i ca. 30 min. Fjern blader og skjegg og avkjøl artisjokkbunnene før de emballeres og fryses. Når de skal brukes, has de frosne artisjokkbunnene i en gryte med kokende vann tilsatt salt og kokes i 5 min.

Hermetisering
Artisjokkene kokes hele i ca. 30 min. hvoretter kronbladene og skjegget fjernes. Artisjokkbunnene legges i norgesglass og lake helles over slik at den dekker. Laken består av 1 liter vann tilsatt 1 ss sitronsaft eller eddik samt 1 tsk. salt.
I en hermetiseringskjele beregnes første omgang til 50 min. ved 100°C, annen omgang til 30 min.