Cucumis sativus

Sylteagurk hører sammen med blant annet gresskar til gresskarfamilien ( Curcurbitaceae ). Opprinnelig stammer den fra Asia, hvor den har vært dyrket i årtusener. I Norge har den vært kjente i 3-400 år.

Sylteagurk er en varmekrevende planteart og dyrkingen lykkes bare i de varmeste egner i landet. Gode værforhold og plastdekning i starten er nødvendige foranstaltninger for å få en rimelig avling. Den norske produksjonen av sylteagurker går fortrinnsvis til hermetikkfabrikkene. Bare en liten del av produksjonen selges på friskvaremarkedet.

Tidligere kunne det være et problem med bitre sylteagurker, men i dag tilbys det arter av sylteagurker som er bitterfri. Sylteagurker varierer mye i størrelse, fra ca. 0,5 kg og opp til mer enn 3 kg . pr. stk.

Sylteagurker, syltet, uten tilsatt sukker
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
70 k
16.8 kcal
Protein 0.5g
Karbohydrat 2.5g
Fett 0.5g
Protein 12.1 %
Karbohydrat 61 %
Fett 27 %

Typiske feil
Råte, overflatefeil, uttørking og gulfarging.

Oppbevaring og holdbarhet
Sylteagurker oppbevares best ved 13°C og 95-100 % relativ fuktighet, hvor de løse kan holde seg i 5-7 dager. Ved 20°C og 60 % relativ fuktighet kan sylteagurkagurk holde seg i 2-3 dager.
Sylteagurkagurker er ikke egnede til frysing.

Sesong
august-oktober

Konserveringsformer
Sylteagurker er modne omkring 1. september. Ferske sylteagurker kan oppbevares kjølig i et par uker, men skal helst syltes med det samme.

Syltede sylteagurker
5 kg sylteagurkagurker
3 ss salt
200 gr sjalottløk
5 cm pepperrøtter skåret i skiver
3 laurbærblad
2 hylster spansk paprika
1 tsk. hel pepper
1-2 dill
1 ss konserveringsmiddel
Syltelake:
2 l husholdningseddik
1½ kg sukker

Sylteagurkene skrelles, deles, kjernene skrapes ut, sylteagurkene legges i et glass og drysses med salt. La dem stå over natten.
Neste dag tas sylteagurkene ut og tørkes omhyggelig av. De legges lagvis med krydder i et glass, løkene skåldes og pilles og legges likeledes i glasset.
Kok en lake av eddik og sukker og hell over sylteagurkene slik at de blir dekket helt av laken. Dekk glasset med et kjøkkenhåndkle til de nedkjølt, sett så på et tettsittende lokk.