Asparagus officinalis

Asparges tilhører liljefamilien ( Lilliaceae ), og det latinske navnet Asparagus officinalis antyder til dens tidligere bruk som medisinplante. Den er en svært gammel kulturplante og var kjent av egypterne for 5000-6000 år siden. Dyrking av asparges i Norge kjennes først fra det 17. århundret.

Asparges er en flerårig plante og det er ikke ualminnelig å høste på samme plante i 20-25 år. Det finnes to typer asparges. Den hvite (bleke) asparges dyrkes på oppsatte bed og stikkes (skjæres) under jorden på det tidspunktet toppskuddet bryter jordoverflaten. Det er viktig å unngå lys da dette medfører misfarging. Det har i Norge ikke vært noen betydelig produksjon av aspargeser.

De grønne aspargesene krever ikke oppsetting i bed. De grønne skuddene vokser over jorden og skjæres ved jordoverflaten når lengden er passende. Det er dermed betydelig mindre arbeid knyttet ved dyrking av de grønne aspargesene. Dette har gitt bakgrunn for en større dyrking i de siste årene sammen med at det er gått opp for befolkningen hvor velsmakende de grønne aspargesene er.

Grønn asparges har en litt kraftigere smak enn hvit og de har dessuten et større næringsinnhold og er lettere å tilberede.

Betydning i kosten
Asparges hører til de energifattige grønnsakene. De inneholder en stor mengde av vitaminene B 6 , folacin og C.

Asparges, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
115 k
27.6 kcal
Protein 1.9g
Karbohydrat 4.2g
Fett 0.3g
Protein 28.1 %
Karbohydrat 62 %
Fett 10 %

Typiske feil
Misfarging, dårlig snitt, uttørking, løse hoder, treaktighet, størrelsessortering og forurensing med sand i hodet.

Oppbevaring og holdbarhet
Asparges oppbevares best ved 0°C og 95-100 % relativ fuktighet hvor de kan holde seg i opp til 14 døgn.

Sesong
Mai-juni

Konserveringsformer
Det finnes både grønne og hvite asparges som begge er modne innen sankthansaften.

Dypfrysning
Spesielt grønne asparges er velegnet til dypfrysing. Det nederste grønne stykket av aspargesen fjernes og de forvelles i 3 min. før de emballeres og fryses. Ved opptining kokes de i ca. 5 min.
Hvit asparges er ikke helt så velegnet til frysnin, med mindre de er helt ferske. De skrelles og skjæres i mindre stykker og forvelles i ca. 5-6 min. før de emballeres og fryses. Ved opptining beregnes en koketid på 4-5 min.

Hermetisering
1 kg asparges
Lake av:
½ ts salt
2 dl vann

Hvit asparges skrelles forsiktig fra hodet – grønne aspargeser skrelles ikke. På begge typer fjernes det nederste stykket av aspargesen. De pakkes tett i norgesglass og laken helles over slik at de er dekket. Hermetiser i to omganger – første gang på 50 min. ved 100°C, annen gang på 30 min.